Bedre helse med melk

Forskning viser at melk fra hopper kan ha god effekt på både fordøyelse og immunforsvar.

Det tradisjonelle norske kostholdet med melk til brødskivene er under angrep. Mange mener at melk fra kuer både er en trussel mot fordøyelsen og en unødvendig del av frokosten. Men dette handler om ku-melk. Undersøkelser viser at hoppemelk kan ha mange av de kvalitetene vi ønsker for å holde oss sunne og friske.

Hoppemelk, som nå blir introdusert i flere varianter på det norske markedet, kan ha en positiv effekt på både fordøyelsen og immunforsvaret, ifølge forskning.

Hest er best
For deg som ikke har familie på landet: Hoppe er den feminine utgaven av det firbente dyret vi kaller hest. Og hester kan brukes til mye mer enn å trekke plog eller løpe rundt i en ring på Forus.

Melken fra hoppene inneholder blant annet stoffer som kan virke stimulerende på immunforsvaret og bygge opp en sunn tarmflora. Dette er spesielt viktig for folk som har problemer med fordøyelsen og etter en antibiotikakur som ødelegger den naturlige bakteriefloraen i tarmene.

Styrker immunforsvaret
Effektene på fordøyelsessystemet får også konsekvenser for immunforsvaret. Det betyr at det blir lettere for kroppen å forebygge sykdom, infeksjoner som forkjølelse og lungebetennelse går raskere over og får færre komplikasjoner om immunforsvaret er i stand til å motarbeide sykdommen.

Produsenten Equi Libre hevder også at virkestoffene i melka også kan hjelpe ved alvorlig sykdom som tuberkulose, kreft og leversykdommer. Melken fra Equi Libre er norsk, og kommer fra gårder i Vang og Ringsaker i Hedmark samt Vestnes i Møre og Romsdal.

- Hoppemelka inneholder en rekke enzymer med betydning for fordøyelsen og infeksjonsbeskyttelse. Hoppemelk inneholder stoff som påvirker forholdene i fordøyelseskanalen og har dermed også en indirekte virkning på immunforsvaret, skriver produsenten i sin beskrivelse av kosttilskuddet.

Melk med næring
Hoppemelk inneholder relativt mye melkesukker. Det gjør blant annet at melken blir lettere fordøyet og at opptaket av kalsium blir bedre. Og om du er på jakt etter andre vitaminer kan det hjelpe å vite at melken inneholder mye vitamin D og like mye vitamin C som vanlig appelsinjuice.

I motsetning til ku-melk inneholder hoppemelk mer umettede enn mettede fettsyrer. Et høyt innhold av alfalinolensyrer danner utgangspunktet for omega-3 fettsyrer som er spesielt viktig for hjernens utvikling.

Advarer allergikere
Produsentene mener melken kan tåles av mange mennesker som har forskjellige former for matvareintoleranse. Det høye innholdet av melkesukker gjør derimot melken uegnet for mennesker med laktoseintoleranse eller diabetes.

Om du har allergi mot hestehår er det også all grunn til å være på vakt mot allergiske reaksjoner av hoppemelken.

 

Mozon.no, 24.03.2006