Bedre helse med hemjern

Ny kunnskap om jern kan gi enda mer effektive kosttilskudd. Det er gode nyheter for én av syv norske kvinner som lider av jernmangel.

Jernmangel, eller anemi er et vanlig problem hos menstruerende kvinner. Symptomene på jernmangelen er blant annet tretthet, hodepine og mindre energi.

Kosttilskudd med jern kan hjelpe på problemene, men vanlige jerntilskudd blir i liten grad tatt opp i riktige mengder i kroppen.

Britiske forskere håper nå på et gjennombrudd i behandlingen av anemi. De har oppdaget et protein som styrer opptaket av såkalt hemjern, som blant annet finnes i kjøtt og blod fra dyr. Det kan bety mer effektive kosttilskudd og bedre behandling av anemi for mange.

Intelligent opptak
Proteinet som har fått navnet HCP1, finnes i tarmene og kontrollerer kroppens jernlagre ved å motta mer hemjern ved behov.

- Dette er det første transport-proteinet som er oppdaget i sammenheng med opptak av hemjern. Funnet av dette molekylet kan hjelpe oss til å forstå hvordan hemjern blir så godt absorbert i kroppen.

- I dag blir gravide kvinner med jernmangel behandlet med uorganisk jern, men det blir i liten grad tatt opp i kroppen og kan føre til ubehagelige bi-effekter. Når vi har identifisert dette proteinet blir vi også i stand til å teste hvordan syntetiske versjoner av hemjern blir tatt opp i kroppen. Det kan føre til at vi kan lage langt mer effektive jerntilskudd i fremtiden, sier forskningsleder Andrew McKie ved King's College i London til helsemagasinet Nutraingredients.

Vanlig problem
Jernmangel er vanligst hos barn, menstruerende kvinner og gravide som må erstatte jernlagrene i kroppen. For mange kan et bedre kosthold gi tilstrekkelige mengder jern selv i perioder med økt jernbehov.

Eksempler på jernholdige matvarer er rødt kjøtt, kornprodukter, leverpostei, frukt og mørkegrønne grønnsaker som spinat og brokkoli.

Jerntilskudd finnes i flere varianter, med eller uten hemjern. Om du er usikker på om du har jernmangel kan du lett sjekke dette med en blodprøve hos legen din.

 

Mozon.no, 30.11.2005