Bedre helse eller tom lommebok?

Helsekostbransjen selger angivelige oppkvikkende vitaminer for millioner. Men effekten av dem kan vanskelig dokumenteres.

Grønnsaker eller piller i vinter? Foto: Per Ervland
Grønnsaker eller piller i vinter? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortkastet penger?

Litt trett om morgenen? Da kar helsekostbutikken remediene. Den unge jenta i Helios-forretningen holder frem en eske Chi San-tabletter.

- Dette går inn i kroppen og balanserer. Den gir god energi, sier hun.

- Hvordan balanserer den da? spør DinSide Økonomi.

- Den har ingen bivirkninger. Den gir energi uten at den rører balansen i kroppen. Også rosenrot gir energi.

Prisene varierte fra 109 kroner til over 200 kroner.

Legestanden er ikke enig i helsekostbutikkens anbefalinger:

- Dette er helt bortkastede penger. Jeg tror ikke du har bruk for disse kosttilskuddene, sier Helge Refsum, avdelingsoverlege og professor ved Diakonhejemmet sykehus til DinSide. - Unntaket er tran eller omega-3 hvis du ikke liker fisk.

Ulovlige stoffer

Helge Refsum mener at det kun er spesielle pasientgrupper som trenger kosttilskudd: Eldre, gravide (som bør ta folat) og i forhold til enkelte sykdommer. Han tviler også på effekten av kosttilskuddene:

- Hvis disse kosttilskuddene har effekt, så er det fordi de kan inneholde ulovlige virkestoffer.

Helge Refsum har sammen med Magnhild Hendset, Niclas Lunder og Thor Kristian Island skrevet en artikkel om kosttilsudd i Tidsskrift for Den norske lægeforening. De studerte innholdet i to kosttilskuddsprodukter Thermo X 650 og Purple Burn og fant at disse inneholdt flere virksomme ikke-deklarerte legemidler, blant andre efedrin.

- Vi tror at flere kosttilskuddsprodukter kan innholde legemidler, sier Helge Refsum.

Legetrioen mener at kosttilskudd med legemidler kan få alvorlige konsekvenser, for eksempel i interaksjon med annen medikamentell behandling, i forhold til trafikk og i forhold til utøvende idrettsfolk. De mener at brukerne av slike produkter må sikres bedre informasjon om produktinnoldet.

Enorm vekst

Kosttilskudd?

Tar du kosttilskudd? (Avsluttet)
Ja, flere.(53%) 172
Jeg tar kun tran(25%) 83
Nei, jeg tror ikke på
denslags sludder
(22%) 72
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nordmenn brukte rundt i overkant av to milliarder kroner på helsekostprodukter i fjor. Dette ifølge Bransjerådet for naturmidler. Det vi kjøpte mest av var Omega3/fiskeolje, tran, urteoljer og rosenrot. Veksten i markedet har vært formidabel: I 2000 kjøpte nordmenn helsekostprodukter for 1,45 milliarder kroner.

- Vi blir fra helsemyndighetenes side sterkt oppfordret til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer. Mange føler at de får for lite vitaminer og mineraler. Med hensyn til bruk av urter som går på plager, kan årsaken til det store salget være at man har fokusert på bivirkningene av legemidler, og mange vil nå behandle hverdagsplager med urter, sier Turid Backer, daglig leder i Bransjerådet for naturmidler til DinSide.

Og urter, planter, vitaminer og mineraler er det mye av i helsekostbutikkene.

- Spiser du vitaminer og mineraler? Nei? Da kan du prøve dette, sier ekspeditøren i helekostbutikken Life og holder opp en trendy utseende boks vitamin- og mineralpulver.

- Dette har også urter som skal være gode og energibringende, sier Lifes hjelpsomme ekspeditør.

Placeboeffekten


Om ikke effekten av kosttilskuddene er der, så er i hvert fall effekten av troen på dem, dokumentert.

- Det at man tror på produktene er viktig, sier Helge Refsum.

- Vi ser placeboeffekten i tester av alle typer medisiner, bekrefter Lommelegen.nos redaksjonssjef og lege, Siri Helene Hauge. - Når du tar vitaminer så kan du tro at du føler deg piggere.

Butikksjef i Helios Grünerløkka, Matthew Ambalathil mener at legene er ikke enige med legene:

- For legene er det ingenting som virker. Men dersom det ikke hadde virket, så hadde ikke naturmedisinen vært millionbutikk slik den er i dag.

Han mener ikke at manglende dokumentasjon av effekt er et problem:

- Det at du tar rosenrot og at den har effekt for deg, er god dokuemntasjon.

Hold deg frisk, spar penger

Lommelegen.nos redaksjonssjef og lege, Siri Helene Hauge, foreslår følgende sprekhetsråd for den kommende vinteren - og med disse sparer du hundrelapper i dyre vitaminhandel.

 • Spis riktig:Spis fisk to ganger i uken, og velg da helst fet fisk. Husk fem porsjoner med frukt og grønnsaker daglig. Gå for grønne grønnsaker.
 • Trening:Sørg for mosjon, og legg den utendørs mens det er lyst.
 • Kilder: Forbrukerrådet, Bransjerådet for Helsekost

  AKTUELT

  Spar penger, bli like pen

  Per Ervland
  Per Ervland Vis mer


  KOSMETIKK: De dyre kremene koster gjerne mer enn 10.000 kroner literen, men har ingen dokumentert effekt. De smarte smarer tusener på å velge rett og rimelig.

  Les mer