Bedre enn sitt rykte

Avføringsmidler har gjennom mange år hatt rykte på seg for å være avhengighetsdannende. Men noen eksperter er uenige.

Avføringsvaner varierer fra person til person. Mens noen har avføring flere ganger om dagen, har andre det hver 3. - 4. dag. Mange tror det er nødvendig med daglig avføring og begynner å bruke avføringsmidler, såkalte laksativer, uten grunn.

På den måten klarer ikke tarmen å fungere av seg selv, og man blir avhengig av avføringsmidlene, har forskerne lenge trodd.

Men ifølge en undersøkelse trenger ikke de som er plaget av forstoppelse være engstelig for å bli avhengig av laksativer. De er ikke avhengighetsdannende og kan anses som en sikker og effektiv behandling mot plagene, uttaler en av forfatterne bak studien, professor Muller-Lissner.

Over 30 prosent av de 1 400 personene som deltok i den store undersøkelsen, mente at forstoppelsesmidler som Dulcolax og Laxoberal er effektive og kan bidra til å lette deres tilstand, skriver legemiddelfirmaet Boehringer-Ingelheim i en pressemelding.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Gastroenterology.

Hva gjøres ved forstoppelse?
Ved midlertidig forstoppelse oppstår problemet plutselig, vanligvis som en reaksjon på en konkret årsak. Dette kan oppleves som svært ubehagelig og bør løses raskt.

Ledende gastroenterologer konstaterer at avføringsmidler bør anbefales på et tidlig stadium, særlig preparatene som fjerner forstoppelsessymptomene ved å stimulere kroppens egne tarmfunksjoner.

Det er også viktig med et allsidig kosthold, som blant annet består av grovt brød, frukt og grønnsaker. Ved å øke fiberinnholdet i kosten kan du motvirke tendenser til forstoppelse. Ifølge Helsenytt er det også viktig å drikke rikelig med vann, samt innøve regelmessige avføringsvaner. Regelmessig mosjon stimulerer også tarmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er flere råd til å få fart på systemet!

Forstoppelse er et ubekvemt og sjenerende problem for mange av dem som til daglig sliter med det. Nye data fra ”United European Gastroenterology Week” i Berlin i oktober viser at mange mennesker er usikre på årsaken til forstoppelse, og vet ikke hvordan de skal behandle problemet.

Noen av årsakene til forstoppelse kan være dårlig kosthold med for lite fiber, for lavt væskeinntak, lite fysisk aktivitet og enkelte sykdommer som magesår. Graviditet kan også gi treg mage, samt enkelte legemidler.

Slik unngår du matforgiftning i utlandet!

 

Mozon.no, 27.11.2006