Bedre behandling av kreft

Trenger vi medisiner som gjør mer skade enn nødvendig? Målsøkende behandling gjør kreftmedisinene enda bedre.

Dagens behandling av kreft har reddet mange liv. Men cellegift dreper ikke bare kreftcellene, men alle celler som deler seg. Dette skaper bivirkninger som mageproblemer, hudbesvær, håravfall og økt infeksjonsrisiko.

Et målsøkende legemiddel kan derimot hemme veksten av kreftceller, samtidig som den påvirker de vanlige cellene i mindre grad.

- Målsøkende behandling er basert på kunnskap om kreftens mekanismer, sier Fredrik Erlandsson, medisinsk ansvarlig ved Bayer HealthCare Onkologi i Sverige.

Bayer HealthCare produserer et av de målsøkende legemidlene på markedet.

Les også: Krefthumor skal redde liv

Beholder god helse lenger
Nyrekreft er spesielt godt egnet for målsøkende behandling. Krefttypen kan ikke behandles med vanlig cellegift, og mange pasienter har manglet et behandlingstilbud.

Ulempen med målsøkende behandling, er at det ikke kurerer kreften. I stedet bremser den svulstveksten og celledelingen, noe som kan forlenge livet til kreftpasienter som ikke kan bli friske. Behandlingsformen gir dessuten færre bivirkninger enn cellegift, noe som også forbedrer livskvaliteten til pasientene.

Tim Eisen ved Universitetet i Cambridge, er en av verdens fremste eksperter og forskere innen nyrekreft. Han har forsket på målsøkende behandling.

- Vi trenger flere behandlinger mot nyrekreft. Med denne behandlingen skal pasientene kunne beholde god helse lenger, sier han.

En av ulempene med behandlingen er at pasientene som får målsøkende behandling, kan ikke være for syke. Eldre og hjertesyke bør heller ikke få behandlingen, da den kan gi influensalignende bivirkninger. Samtidig er det flest eldre som får kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode erfaringer
Ulrika Stierner, onkolog fra det Sahlgrenska Universitetssykehus i Sverige, har testet ut målsøkende behandling på omtrent 40 pasienter. Det har vist gode resultater.

- Jeg fikk vite at behandlingen bare skulle stoppe veksten av celledeling, og ikke minske svulstene. Men min erfaring er at svulstene ofte faktisk blir mindre, sier hun.

En av pasientene som har fått behandling hos henne, er en 50-årig nordmann. Han fikk diagnostisert nyrekreft i 2004. Den normale behandlingen fungerte ikke optimalt, og han kontaktet derfor Stierner. I januar i år begynte han med målsøkende behandling. Tross bivirkninger som tørr hud, dårlig appetitt og hodeverk, ble han raskt mye bedre. Ved å individualisere dosene av legemidlet, reduseres også bivirkningene.

- I sommer var han på ferie. Han hadde ikke levd i dag hvis han ikke hadde fått behandlingen, sier Stierner.

Hun forteller også om en pasient som har vært i arbeid i 75 prosent av tiden med kreft.

- Det er bra at så mange flere kan tilbys behandling. Hele 80 prosent har nytte av behandlingen, sier Stierner.

Kreftbehandlingen på norske sykehus er svært bra - og blir bare bedre. Les mer om det her:

 

Mozon.no, 06.12.2006