Bedre behandling av brystkreft

Flere kvinner kan overleve brystkreft dersom de bytter medisin underveis i behandlingen, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes flere typer brystkreftmedisiner på markedet, men ikke alle gir like gode odds for å overleve. De siste tiårene har medisinen tamoksifen vært mye brukt for å holde tilbakevendende kreft i sjakk.

Nå viser en italiensk studie at kvinner som får brystkreft i overgangsalderen, har langt større sjanse til å overleve hvis de kombinerer tamoksifen med såkalte aromatasehemmere, skriver Yahoo Health News.

Vil du sjekke deg selv for brystkreft? Her er symptomene:

Lavere dødsrisiko
828 brystkreftpasienter i overgangsalderen deltok i studien som gikk over ti år. Halvparten av dem fikk tamoksifen i fem år, mens den andre halvparten gikk over til aromatasehemmere etter to-tre år.

Risikoen for å dø av enten brystkreft eller andre årsaker ble vesentlig redusert med den nye behandlingen: I tamoksifen-gruppa døde 74 personer, mens 48 av kvinnene i den andre gruppa døde, ifølge studien som publiseres i tidsskriftet Cancer i mars.

Det er kjent at tamoksifen gir en økt risiko for utvikling av livmorkreft og blodpropp. I aromatase-gruppa døde færre av disse sykdommene.

Les også: Bedre odds mot brystkreft:

Brukes i Norge
I Norge har en kombinasjon av tamoksifen og aromatasehemmere allerede i noen år vært den vanligste behandlingen av enkelte kreftformer, ifølge Jarle Karlsen, overlege ved kreftavdelingen ved St. Olavs Hospital.

- Det er gjort en rekke studier som viser at denne kombinasjonen er den gunstigste behandlingsmåten av pasienter med hormonsensitiv brystkreft som har nådd overgangsalderen, sier Karlsen.

Han synes likevel forskningen fra italienske kollegene er interessant.

- Dette er viktig behandling, og forskningen gir oss enda mer støtte for at det vi gjør er riktig, påpeker Karlsen.

Stopper østrogenet
Enzymet aromatase har betydning for produksjonen av østrogen i blant annet fettvev, lever og muskulatur etter overgangsalderen. Østrogen kan føre til vekst av kreftceller hos kvinner med hormonfølsom brystkreft. Ved å bruke aromatasehemmere, stopper østrogenproduksjonen, og dermed blir risikoen for tilbakefall mindre.

Samtidig kan aromatasehemmere stabilisere sykdommen hos dem som allerede har fått påvist spredning, ifølge Karlsen.