- Bedre å være overvektig og trent

Da reduseres risikoen for å dø av hjertesykdom mer enn hvis du er tynn og utrent.

– Jo bedre form dess mindre risiko, sier eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.com
– Jo bedre form dess mindre risiko, sier eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kjent at man gjennom fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer. Men kan risikikoen for hjertesykdom hos overvektige oppveies ved å være fysisk aktiv?

Hel- eller halvhjertet? Test her hva du kan om hjertet

Det har eksperter ved NTNU, med Arnt Erik Tjønna i spissen, nå fått svar på. Data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) tyder på at fysiske aktive personer med kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer ikke har høyere dødelighet av hjertesykdom enn utrente som ikke har slike risikofaktorer. En av disse risikofaktorene dreier seg selvfølgelig om overvekt.

- Dette bekrefter hva annen forskning har vist; at det er bedre å være overvektig og trent enn slank og utrent, sier førsteforfatteren og forsker Arnt Erik Tjønna til Dagens Medisin.

Sats på smugmosjon

Trening bør få førsteplass

Den store studien innebærer data fra mer enn 53.000 personer. Den viser at dødeligheten av hjerte- og karsykdom var nær 40 prosent høyere hos dem med kjente risikofaktorer som høy blodtrykk, BMI over 25 og med tendenser til økt blodsukkernivå, enn for personer uten disse risikofaktorene.

Funnene viser samtidig at den samme gruppen hadde 41 prosent høyere risiko for kardiovaskulær død enn utrente personer uten risikofaktorene, skriver Dagens Medisin.

Fysisk aktivitet bør dermed være på førsteplass foran vektnedgang, ifølge Tjønna.

- Både hos friske og hos dem med økt risiko for å bli hjertesyke. Nå følger ofte vektnedgang med økt fysisk aktivitet, og ideelt bør man både trene og spise sunnere. Men hvis man må prioritere bør fysisk aktivitet være førsteprioritet, sier han til Dagens Medisin.

Slik blir du glad i å trene

Slått ut sterkere i dag


Personer i risikogruppen som var fysisk aktive hadde 24 prosent lavere dødelighet av hjerteykdom enn personer i samme gruppe som sverget til sofaen.

Grunnen til at forskjellen er så liten er trolig fordi resultatene er basert på data fra 80-tallet, ifølge Tjønna.

- Siden den gang har forekomsten av overvekt, fedme og diabetes økt betraktelig. Hadde vi sett på dette i dag, ville nok effekten av trening ha slått enda sterkere ut i positiv betydning, sier han.

Denne redder hjertet ditt

Han legger til:

- Andre studier har vist at individer med kardiovaskulære risikofaktorer er assosiert med økt risiko for død av alle årsaker og kardiovaskulær død, og at risikoen i stor grad kan tilskrives den fysiske kapasiteten – jo bedre form dess mindre risiko, sier han til Dagens Medisin.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.