Be for helsen

En ny studie skal finne ut om en bønn virkelig kan hjelpe syke mennesker.

Den amerikanske studien skal undersøke 120 personer som har overlevd brystkreft. Alle deltakerne går for øyeblikket gjennom helbredelsesprosessen etter operasjon.

Fremmede ber
I åtte dager skal mennesker over hele verden be for eller tenke positive tanker om pasientene. Enkelte av pasientene vil ikke bli bedt for.

Forskerne vil måle kollagennivået i hver pasient. Kollagen produseres når arr helbredes.

Det er amerikanske National Institute of Health som står for studien.

- Jeg har sett på påstander gjort av healere fra ulike tradisjoner gjennom historien at de kan bruke tankene til å påvirke noen på avstand, sier forskningsleder Marilyn Schiltz til ABC News.

Personene som ber får bare et bilde og en kort beskrivelse av pasienten de skal tenke på.

Kritisk
Studien møter kritikk fra Richard Sloan ved Columbia University Medical Center. Han har studert hvordan ikke-fysiske sykdommer, som depresjon, kan omgjøres til fysiske problemer, som hjertelidelser. Han mener det er umulig å studere bønner.

- Vi vet at det er religiøse prester der ute som ber for alle de syke hele tiden. Vi vet også at familie, venner, medlemmer av religiøse grupper og andre ber for disse menneskene hele tiden. Det er umulig å teste det ut. Vi kan ikke vite, sier han til ABC News.

Schiltz mener at det nettopp er fordi så mange tror, at man må studere bønner.

Resultatene vil bli kjent i løpet av 2006.

Har vært gjort før
Det er ikke bare amerikanere som tror på religiøs helbredelse. I 2003 ba TV 2-programmet Holmgang folk svare på om de trodde at bønner kunne hjelpe syke. Hele 80 prosent svarte ja. Dette er imidlertid ingen offisiell undersøkelse.

I 2001 hevdet forskere at kvinner som ble bedt for oftere lyktes ved kunstig befruktning, skriver Forskning.no. En gruppe koreanske kvinner som ble behandlet med assistert befruktning, ble bedt for uten av de visste det. Sammenlignet med andre, ble de lettere gravide. Det viste seg imidlertid at studien utført på feil grunnlag. Forskningslederen trakk senere navnet fra studien.

En annen studie har vist at bønn ikke hjelper hjertesyke.

LES MER: Bønn hjelper ikke hjertet

Religion kan likevel hjelpe mot noe. Blant annet forebygger religion mot Alzheimers sykdom.

LES MER: Åndelighet mot Alzheimers

 

Mozon, 11.1.2006