Barns seksualitet

Barns seksualitet

Mennesker er født med sin seksualitet. Gutter kan ha stiv tiss inne i mors mave og bli født med ereksjon. Man regner også med at jenter reagerer med fysiologiske reaksjoner, men det sier seg selv at dette er et område det ikke er lett å forske på.

Av psykolog Elsa Almås og lege Esben E.P. Benestad

Småbarnsforeldre og barnehavepersonale observerer barns seksualitet. Intervjuundersøkelser viser at det er et velkjent fenomen at barn stimulerer seg selv seksuelt fra de er ganske små.

Psykologer har vært opptatt av at seksuell stimulering skjer gjennom munn, endetarmsåpning og huden ellers, i tillegg til kjønnsorganer. Det har vært hevdet at i perioder er barna mest opptatt av stimulering gjennom munnen. Freud mente at barn først ble interessert i egne kjønnsorganer omkring fireårsalderen, hvor det ikke er så uvanlig at barn erklærer at de vil gifte seg med den av foreldrene som er av motsatt kjønn.

Men gamle psykologiske teorier har blitt utfordret av observasjoner av spedbarn som stimulerer kjønnsorganene sine, og som attpå til ser ut til å få orgasme. Det har vært hevdet at orgasme har vært observert hos både gutter og jenter under ett års alder.

Foreldre til småbarn kan gjerne beskrive forskjellige måter som ungene deres onanerer på. Det kan være at de gnir seg mot lakenet, bruker dynen mellom bena, finner stolben, leker - eller voksnes ben å gni kjønnsorganene mot. En mor fortalte at sønnen hennes hadde en forkjærlighet for dameben med nylonstrømper og høyhælte sko. Når det kom kvinner på besøk, ville han straks sette seg på bena deres. Det er viktig å være klar over at kroppen har den fysiske kapasitet til å reagere på seksuell stimulering, men dette er barns lek og utforsking av kroppen sin. De har ikke kapasitet til å romme det voksne følelsesliv knyttet til sex.

Foreldre spør ofte hvordan de skal forholde seg til barns onanering, og til tider provoserende seksuelle adferd. Vi pleier å gi det råd, at man forteller barna at dette er noe mennesker gjør når de er alene, og at noen blir sjenerte av å se på det. Barnet kan derfor oppmuntres til å kose med seg selv, men helst gå på rommet sitt og kose i ro og fred.

Hvis barnet vil at mor eller far skal stimulere det seksuelt, kan det være OK å si at det er noe en gjør sammen med kjæresten sin, at mor og far koser med hverandre, og at barnet må vente til det får en kjæreste selv.

Noen vil kanskje hevde at voksne godt kan stimulere barn, hvis de gjør det på barnets premisser. Vi mener at her er grensegangen så vanskelig, at vi anbefaler foreldre å skille mellom seksuell og annen berøring, og holde seg unna seksuell berøring av barna.

For videre lesning, kan anbefales Gertrude Aigners bok, Barns kjærlighetsliv, utgitt på PAX forlag i 1984.

mozon.no 07.12.01