Barnløs av transfett

Ønsker du å bli gravid bør du holde deg unna kjeks og kaker med transfett. Ifølge en ny studie kan det helsefarlige fettet doble risikoen for ufrivillig barnløshet.

Mat som pommes frites, potetgull, kjeks og kjøpte kaker smaker godt for ganen, men kan ifølge ny forskning være svært ugunstig for kvinner som ønsker å få barn. For slike matvarer kan inneholde det helsefarlige fettet, transfett.

Transfett er en type fler- eller enumettet fett, som verken er nødvendig for kroppen eller godt for helsen.

- Vi vet at transfett har en dårlig effekt på hjertesykdom og metabolisme generelt. Det er flere gode grunner til at det er fornuftig å unngå transfett, og en av dem kan være å redusere risikoen for infertilitet, sier Jorge E. Chavarro som ledet studien, til helsenettstedet WebMD.

Les også: Ønsker du å bli gravid kan det være lurt å spise mer jern:

Dobbelt så stor risiko
Forskerne, fra Harvard School of Public Health, fant at kvinner som hadde problemer med eggløsningen ofte spiste mer transfett enn fertile kvinner. Hos kvinner der 2 prosent av det totale kaloriinntaket kom fra transfett, istedenfor sunnere fett, fant forskerne at det var dobbelt så stor risiko med ufrivillig barnløshet.

Chavarro og forskerteamet hans er noen av de første som ser på sammenhengen mellom spesifikke matvarer og ufrivillig barnløshet. Studien er publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

De får imidlertid ikke full støtte fra ekspertene.

- Overbeviser ikke
Ernæringsfysiolog Marion Nestle ved New York University er ikke overbevist over funnene.

- Forskerne så kun økt risiko for barnløshet når de hadde tatt andre risikofaktorer i betraktning. Ser du på rå-dataen, viser den ikke en økt risiko, sier hun.

Hun mener at de eneste kostholdsfaktorer som spiller rolle ved ufrivillig barnløshet er enten å spise for lite eller for mye. Infertilitet er vanlig hos kvinner som enten sulter seg over en lang periode eller er veldig overvektige.

- Ikke et stort problem
Det har den siste tiden vært mye fokus omkring det helsefarlige matfettet transfett. I New York har man gått så langt som å totalforby transfett. Og i Danmark har myndighetene innført en streng maksimumsgrense for hvor mye transfett matvarer får inneholde. Norske helsemyndigheter er derimot ikke så bekymret, transfett ansees ikke lenger som et stort folkehelseproblem.

Les mer her: - Vi trenger ikke transfett-forbud:

Men selv om transfett er på vei ut i mange norske matvarer, finnes det fortsatt noen store syndere i butikkhyllene. Vær ekstra skeptisk til bakevarer, kjeks, kaker, mel- og bolleblandinger, micro-popcorn, sjokoladepålegg, potetgull eller halvfabrikata med lang holdbarhetstid, les innholdsdeklarasjonen og se etter uttrykk som "delvis hydrogenert" eller "delvis herdet" fett eller olje.

- Følg offentlige kostråd
Kostholdsekspert Jeanette Roede mener Norge bør gjøre som Danmark, nemlig innføre en maksgrense for innhold av transfett i matvarer til under 2 g per 100 gram. Norske myndigheter har ikke gjort det samme, men industrien her hjemme har også tatt grep.
- Men selv om de norske matvareprodusentene har tatt helsefaren ved transfett veldig på alvor, selges det jo også importert mat, der det ikke alltid er tatt hensyn til transfettet, sier Roede.

- Men for de som følger offentlige kostråd vil nok inntaket av både mettet fett og transfett være helt akseptabelt, sier Roede.

Har du for mye fett på kroppen? Les mer om overvekt på Lommelegen: