Barnet blir hva du spiser

Overvekten starter på fosterstadiet.

Matvalgene dine kan være avgjørende for barnets framtidige vekt og kosthold.  Foto: Colourbox
Matvalgene dine kan være avgjørende for barnets framtidige vekt og kosthold. Foto: ColourboxVis mer

Er du gravid bør du tenke ekstra godt over hva du putter i deg. Barnet ditt risikerer nemlig å bli født med en hang til søtsaker og fet mat, dersom det har dominert menyen i løpet av svangerskapet.

Les også: Spiste moren din dette?

Det viser en fersk undersøkelse utført ved Rockefeller University i New York, USA, melder den kanadiske avisen Globe and Mail.

Arver matbehovet

Vi programmerer barna til å spise det vi selv spiser, mener forskerne bak studien.    Foto: colourbox.com
Vi programmerer barna til å spise det vi selv spiser, mener forskerne bak studien. Foto: colourbox.com Vis mer

En tidligere studie har vist at kvinner som legger på seg mer enn 18 kilo i løpet av graviditeten risikerer å føde et barn på over fire kilo, noe som igjen kan føre til at barnet blir overvektig.

Den nye studien som ble utprøvd på hunnrotter viser imidlertid at konturene av overvekt dannes allerede på fosterstadiet, da fosteret utvikler appetitstimulerende nerveceller. Så dersom moren spiser usunt mens hun går gravid, risikerer altså det ufødte barnet å arve samme trang til usunn mat, og risikoen øker for at det vil ende opp med å bli overvektig.

Les også: Mors mat avgjør kjønn

Morens valg av mat påvirker barnets hjerne, slik at barnet instinktivt vil føle de samme behovene som moren.

- Dersom et barn blir eksponert for sin mors usunne matvaner mens det ligger i livmoren, vil det sette seg i nervecellene, og senere gis til uttrykk gjennom sult og overspising, sier Dr. Sarah Leibowitz, som har ledet studien, til avisen.

Programert til overvekt

I studien ble rottene delt inn i to grupper, hvor den ene gruppen fikk en diett som besto av 50 prosent fett, mens den andre fikk en såkalt normal diett. Resultatene viste at barna hvis rottemødre hadde spist fet mat utviklet flere appetitstimulerende nerveceller enn de andre barna. De spiste mer, veide mer og kom tidligere i puberteten enn de andre.

Les også: Er du avhengig av sukker?

Ifølge Leibowitz er det ingen tvil om at de samme mønstrene kan overføres til mennesker. Nå håper hun og forskerteamet bak studien å kunne kartlegge hvorfor noen mennesker blir overvektige.

- Vi programmerer barna våre til å bli overvektige. Fedmeproblemet i befolkningen har bare økt for hver generasjon, og jeg er sikker på at fet mat påvirker de appetitstimulerende nervecellene i barnas hjerner, sier hun.