Barnesnorking kan være farlig

Snorker barnet ditt? Det kan være forklaringen på alt fra konsentrasjonsvansker til hyperaktivitet og hemmet vekst.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom to og tre prosent av norske barn er nemlig rammet av søvnapné. Det innebærer at de med jevne mellom slutter å puste når de sover, noe som kan få en rekke fysiske og psykiske følger.

- Det er altfor lite oppmerksomhet rundt en sykdom som er så vanlig. Bare tenk på hvor mye vi hører om for eksempel astma, som rammer rundt fem prosent av norske barn, sier Harriet Akre, øre-nese-halslege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Mens voksne med søvnapné blir trøtte på dagtid, blir barna hyperaktive. De kan få store problemer med læring og utvikling, og mange av dem vokser ikke som de skal.

Den dårlige søvnen forsterker også andre fysiske og psykiske problemer hos barnet. Og i alvorlige tilfeller kan søvnapné føre til at barnet får forstørret hjerte og diabetes, ifølge Akre.

Les mer om søvnapné blant voksne på Lommelegen:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Enkel operasjon
Sykdommen forekommer helt ned til spedbarnsalderen, men er vanligst hos barn mellom to og fem år. At barnet snorker når det er forkjølet eller sykt, er helt normalt, understreker imidlertid Akre. Men dette kan være tegn på søvnapné:

* Barnet snorker ofte.
* Barnet strever med å puste og trekker mellomgulvet kraftig inn for å få i seg luft.
* Barnet sover veldig urolig og setter seg opp og hiver etter luft.

Hvis du er redd for at barnet ditt har søvnapné, bør du ta kontakt med fastlegen og eventuelt få henvisning til en øre-nese-halslege, anbefaler Akre. Det er nemlig veldig enkelt å gjøre noe med problemene i de fleste tilfeller.

- Årsaken til søvnapné hos barn er ofte for store polypper og mandler. I mer enn 90 prosent av tilfellene vil en enkel operasjon: gjøre at barnet blir kvitt pusteproblemene, og mange foreldre opplever at de får et helt nytt barn. Det er også vitenskapelig vist at skoleprestasjonene blir bedre, forteller hun.

Snorkeoperasjoner hos voksne utføres på en annen måte og er langt mer omdiskutert:

Kan hjelpe ADHD-barn
Akre utelukker heller ikke at barn med diagnosen ADHD vil ha fordeler av en slik operasjon.

- Hyperaktivitet er jo et av hovedsymptomene for søvnapné. Med tanke på hvor mange som får diagnosen ADHD i Norge, kan man lure på om det skjuler seg barn som burde vært operert og ikke gått på medisiner, sier hun.

Mona Skard Heier, spesialist i nevrologi og ekspert på søvnsykdommer hos barn, er enig.

- Studier tyder i alle fall på at enkelte barn med ADHD vil kunne ha nytte av å få behandling for søvnapné i tillegg, sier hun.

De som snorker som små, har fire ganger så stor risiko for å bli hyperaktive

Et stort problem ifølge både Skard Heier og Akre er at det er for lite kapasitet til å utføre søvnregistreringer for å kunne sette en diagnose. I Norge er det bare Lovisenberg Diakonale Sykehus som gjør slike undersøkelser på barn.

- Det bør forskes mer på søvnapné for å gjøre det bedre kjent for leger og helsemyndigheter. Samtidig bør kapasiteten på søvnregistreringer økes, mener Akre.

Arv og vekt er to av de viktigste risikofaktorene for snorking. Les mer her: