Barnekreft kan skyldes forurensning

Mange tilfeller av kreft blant barn kan ha en sammenheng med at gravide puster inn stoffer som virker kreftfremkallende på babyen i magen.

Det hevder den ledende ekspetren professor George Knox ved University of Birmingham i England.

Han mener mange tilfeller av kreft blant barn under 16 år skyldes morens eksponering for forurensning mens hun var gravid. De farligste stoffene blir produsert av industri og transport, skriver den engelske avisen The Times.

Professor Knox analyserte kart over utslipp av forskjellige kjemiske stoffer i England og sammenlignet de med tilfeller av laukemi (blodkreft) og andre typer kreft blant barn under 16 år mellom 1966 og 1980.

Han fant ut at barn født mindre enn en kilometer fra et sted der konsentrasjonen av noen typer kjemikalier var spesielt sterk hadde høyere risiko for å dø av kreft før de fylte 16 år enn andre barn.

Den høyeste risikoen hadde barn født i områder med stor konsentrasjon av karbonmonoksid, som skyldes forbrenning av bensin, og et stoff som heter 1,3-butadiene, som slippes ut i forbindelse med produksjonen av syntetisk gummi.

I Norge blir omtrent 130 barn diagnostisert med kreft årlig, og årsakene er som oftest ukjente.

Det er få sikre bevis for hva som er årsakene til kreft blant barn. Genetiske faktorer spiller en rolle for utviklingen av noen typer kreft, og noen forskere tror det er en sammenheng mellom eksponering for radioaktivitet og kreft, men resultatene spriker.

Studien til professor Knox er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

- Studien tyder på at de fleste tilfeller av barnekreft skyldes nærhet til en eller flere av disse forurensningskildene, sier professoren til The Times.

Han mener de fleste kvinner ikke kan gjøre noe for å unngå disse forurensningskildene, som finnes over hele landet, og ikke skal føle seg skyldige dersom barnet deres har utviklet kreft.

- Noen tilfeller av kreft blant barn og unge kan skyldes eksponering for forurensning i mors mage, sier han, men understreker at det trengs mer forskning på området før vi kan være sikre på at det er en sammenheng.

Mozon.no, 19.01.2004