Barnehagenes verste fiender

KOMMENTAR: Alle vil ha barnehageplass, men ingen vil ha en barnehage som nabo.

Desperate tider

Det er desperate tider. Hovedopptaket til barnehagene er over, og ifølge Kommunenes Sentralforbund står 25.000 barn uten plass.

Dette gir oss 25.000 par frustrerte foreldre - og vi kan gå utifra at det berører omtrent 50.000 arbeidstakere. En rimelig stor, og meget fortvilet, gruppe som burde kunne legge nok press på politikerne til å få bukt med problemet.

Barnehage: Moro for unga, livsnødvendig for de fleste foreldre. Illustrasjonsfoto: Seven Bates Foto: Seven Bates/SXC
Barnehage: Moro for unga, livsnødvendig for de fleste foreldre. Illustrasjonsfoto: Seven Bates Foto: Seven Bates/SXC Vis mer


Politikerne på sin side har lovet gull og full barnehagedekning innen 2007. Noen har til og med gått så langt at de har sagt seg villige til å forlate sin ministerpost, dersom dette ikke innfris. Og med full finansieringsvilje i de fleste kommunene med skrikende barnehagemangel, skulle det vel ikke være så vanskelig?

Tidstyven

Ifølge Jan-Egil Clausen, administrerende direktør i Omsorgsbygg (som har ansvaret for å bygge ut kommunale barnehager, red. anm.), er det flere faktorer som gjør det vanskelig å bygge nok barnehager. Manglende innsats fra politikerne er ikke på listen hans.

- Tidsaspektet er nok den største trusselen for å nå målet om full barnehagedekning innen 2007, sier Clausen. - Det er så mange ulike godkjennelser man må ha før en kan gå i gang og bygge.

Han nevner i fleng: Reguleringsplaner (om tomten ikke allerede er regulert for barnehageformål kan det ta opptil ett år å få dette igjennom), byggesøknad, de fysiske arbeidsforholdene må godkjennes av arbeidstilsynet, næringsmiddeltilsynet må godkjenne kjøkken, kommuneoverlegen må godkjenne lokalene for barnepass...

Det sier seg selv at det kan ta lang tid. Når Clausen kan fortelle at bare det å få en tomt regulert for barnehageformål gjerne tar mer enn et år, da skjønner vi at regjeringen sliter med å innfri løftene sine. Men det er altså ikke dem vi synd på her. De, av alle, burde jo vite at byråkrati og papirarbeid tar tid.

Det er reguleringsplanen som tar mest tid. - Erfaringsmessig tar det godt over et år. Så spørs det jo på protestene vi mottar fra naboer...

Elsk din neste, sure OBOS-tante?

Uvillige naboer, er en av de andre hovedgrunnene Clausen trekker frem som et stort hinder i oppføringen av barnehager. Dette har jeg atskillig større vanskeligheter for både å forstå og godta. Alle vil ha barnehageplass, men ingen vi ha en barnehage som nabo.

Logikken skurrer litt. En vil selvfølgelig ha en barnehage i nærheten. Dette er et godt salgsargument, når en skal selge boligen sin. La den ligge i nærmiljøet, men helst ikke i samme kvartal - eller over gaten.

- Det er nesten ingen som vil ha barnehager som nabo, forteller Clausen.
- Protestene går i hovedsak på to ting: Støy og økt trafikk.

Støy, altså. Her er vi rett tilbake til sure OBOS-tanter på 50 tallet og plakater med "ballspill forbudt". Barnelek og glam, huff og huff. Ja, vi vet at det ikke er morsomt en tidlig helgemorgen. Men ukedager, i barnehagenes åpningstid, når de fleste uansett er på jobb: Er det så farlig?

- Og økt trafikk, nuvel. Hensynet til egne barn som eventuelt ferdes alene i nabolaget, ok - men er det noen sjåfører man burde kunne stole på kjørte forsiktig, er det vel dem som har små barn selv?

Kjøper barnehageplass

Logikken skurrer enda mer når vi ser alle dem som averterer boliger med garantert barnehageplass. Flere av de nye boligprosjektene vi har sett, som har blitt ferdigstilt det siste året, lokker med nettopp dette. Kanskje som et resultat av Oslo byråds vedtak om at når det bygges mer enn 100 boliger i et prosjekt "må behovet for barnehager vurderes", men det er jo absolutt en positiv trend.

Må en flytte fra en toroms til en treroms, er det vel ganske klart hvilken treroms en velger når den ene har barnehageplass? Hvorfor ikke overføre dette til nabolag?

Boliger med "garantert barnehageplass" gjør det skarpt på boligmarkedet. Selv om det, i mange tilfeller, er snakk om små leiligheter med skyhøy kvadratmeterpris, og gjerne enda høyere fellesgjeld. Ikke spesielt lønnsomt eller smart, alltid: Men hva gjør man vel ikke for å få barnehageplass?

Frustrerte foreldre går til enda mer drastiske tiltak enn å kjøpe bolig med barnehagegaranti. På Dagbladet.no kunne vi i forrige uke lese at en far i Drammens-området kjøpte barnehage til Selma (1).

I naboblokken

Ville du godtatt barnehage som nabo om det fulgte med garantert barnehageplass? (Avsluttet)
Ja(62%) 177
Nei(21%) 59
Kun om plassen var overførbar ved evt. salg.(17%) 48
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Å kjøpe bolig med garantert plass virker mye mer logisk, og langt billigere. Men kanskje en rett og slett burde begynne å jobbe litt med naboene. Fortelle dem at en barnehage er et bra salgsargument om boligen skal selges. Garantert eller ikke. Et kjapt søk på finn.no viser at mer enn 1.000 brukte boliger som ligger ute for salg inneholder ordet barnehage. Men kun tre av dem vi fant har garantert, eller fortrinnsrett på, barnehageplass.

Langt bedre er det også med barnehage - enn for eksempel sprøyterom, omsorgsbolig - eller nattklubb. Det er kanskje også noe å tenke på, for dem som protesterer.

Det slår undertegnede (uten noe som helst behov for barnehageplass, men dog med mottoet: heller barn enn hund) er at det faktisk ikke er politikerne som stikker kjepper i hjulene for videre barnehageutbygging. Det er naboene. Våre.

Så heng ikke politikerne dersom du ikke får barnehageplass. Men se gjerne litt stygt på naboen. Eller be ham inn på en kopp kaffe, og en prat, så kanskje det er én protest mindre, neste gang kommunen forsøker å bygge en barnehage i ditt nabolag.

Barnehagegarantien fra Skanskas prosjekt i St. Edmundsvei er langt fra den eneste vi har sett de siste månedene. Faksimile fra St-edmundsvei.no.
Barnehagegarantien fra Skanskas prosjekt i St. Edmundsvei er langt fra den eneste vi har sett de siste månedene. Faksimile fra St-edmundsvei.no. Vis mer