<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Barnehage i bevegelse

Lei av tett og trang barnehage? I idrettsbarnehagene er det opptil 400 kvadratmeter som gullungene kan boltre seg på.

Publisert
Sist oppdatert

I Ekeberghallen i Oslo er det full fart på morgenkvisten. 48 barn og 11 førskolelærere utfolder seg med baller, ringer, kjeglekasting, løping og hopping. De har 400 kvadratmeter å herje på, så plassmangel er det ikke. Utenfor ligger Ekebergsletta som brukes for tur og en rideskole som besøkes flittig.

- Lek, kosthold og hvile er det viktigste i en idrettsbarnehage. Vi ønsker å ivareta barnas iboende bevegelsesglede og motoriske ferdigheter, sier styrer Anette Hegna Gundersen til DinSide Helse.

Det blir stadig flere slike temabarnehager i Norge. Hegna Gundersen understreker at idrettsbarnehagen ikke er noe for idrettsbroilere, men et sted der barn kan få gode vaner og større mulighet for bevegelse enn i tradisjonelle barnehager. Sunne barn bør bevege seg minst en time hver dag. Alternativet er diabetes, fedme og dårligere helse.

Jeg må fremdeles klype meg i armen over hvor heldige vi er som fikk plass her.


- Barna lærer at det viktigste ikke er å vinne, men å delta. Vi organiserer hinderløype, klatring, avspenning og ballspill, men fokuset er alltid leken, opplyser hun.

Sunne idealer
Cathrine A. Berentsen har datteren Charlotte (3) i idrettsbarnehagen, og er strålende fornøyd.

- Jeg må fremdeles klype meg i armen over hvor heldige vi er som fikk plass her. Hun elsker det. Dagene er varierte og de er mye ute på tur. Ikke minst er det deilig å vite at hun spiser et varmt måltid hver eneste dag, sier Berentsen til DinSide Helse.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Det serveres både frokost, lunsj og ettermiddagsmat i løpet av dagen. Små mager tåler ikke så mye sukker. Derfor bør barnehagene holdes sukkerfrie.

Willy-Tore Mørch, professor og ekspert i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø mener temabarnehager kan bli enda mer populære i fremtiden.

- Det er vanskelig å si hva foreldre tenker, men de fleste vil det beste for barna sine. Bevegelse og aktiviteter i naturen er idealer som står sentralt hos mange, og de barnehagene som kan friste med spennende innhold, får sine tilhengere, sier han til Din side Helse.

Se flere bilder fra barnehagen her

Økt konkurranse
Han mener dessuten at diskusjonen om kvaliteten i vanlige kommunale barnehager kan forsterke inntrykket av at private temabarnehager er spesielt gode på sine ting. Og selv om ikke alle norske kommuner har full barnehagedekning ennå, vil konkurransen mellom private barnhager vokse.

- Det er klart at det er viktig at barnehagene er tydelige på hva de er gode på, og det gjelder både det og kvalitet på bygning, personal og det innholdsmessige. Med full barnehagedekning vil foreldrene bli enda mer opptatt av at barnehagen følger sine mål og at rammeplanens intensjoner følges, sier utviklingssjef Lisbet Andersen i stiftelsen Kanvas som jobber med private barnehager.

- Det hjelper ikke å ha en nisjebarnehage dersom foreldrene opplever at målene og læringsarenaen ikke stemmer overens med intensjonene. Dårlige rykter sprer seg fort og foreldre vil bare bli enda mer bevisste i årene fremover, sier hun.

Støy utgjør en helserisiko for barna, mener foreldrene i Tonsenjordet barnhage:

Barn som trener reduserer sjansene for å bli syke som voksne. De late barna øker risikoen for å få kronisk tretthet.

Alle vil ha barnehageplass, men ingen vil ha en barnehage som nabo. Les mer på DinSide Økonomi:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer