Barna blir dyrere

Dersom statsbudsjettet vedtas blir det dyrere å ha barn i skolepliktig alder og litt billigere å ha barn under seks år.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De store kuttene i SFO-midlene er grunnen til at skolebarn vil koste foreldrene mer. Prisene vil uansett øke med 150 kroner per måned i snitt.

Koster mer

Samtidig sier Regjeringen rett ut i Stortingsproposisjon nr. 1 (Statsbudsjettet) at "dette kan føre til høyere brukerbetaling".

De kommunale SFO-prisene varierer fra 1.000 - 1.500 kroner for ett barn per måned. Siden det er opp til kommunene selv å fastsette prisene, tyder mye på at de vil - ja, nettopp - øke prisene.

I verste fall går det som enkelte eksperter frykter; at kommunene nedprioriterer SFO-tilbudet. Uten SFO-plass kan det bli problematisk for begge foreldrene å jobbe heltid.

Litt billigere

Forutsatt at snittprisen på barnehager går ned til 2.500 kroner neste år, kommer foreldre med barn i kostbare barnehager gunstigere ut. Det gjelder de som betaler mer enn 2.500 kroner.

For andre småbarnsforeldre er det i praksis få endringer. Kontantstøtten økes med 657 kroner måneden, men samtidig fjernes småbarnstillegget på nettopp 657 kroner i barnetrygden. Gevinsten er lik null.

I virkeligheten får foreldrene litt dårligere råd. Det skyldes at beløpene ikke økes tilsvarende prisstigningen på 2,2 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer