Barna blir dyrere

Dersom statsbudsjettet vedtas blir det dyrere å ha barn i skolepliktig alder og litt billigere å ha barn under seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De store kuttene i SFO-midlene er grunnen til at skolebarn vil koste foreldrene mer. Prisene vil uansett øke med 150 kroner per måned i snitt.

Koster mer

Samtidig sier Regjeringen rett ut i Stortingsproposisjon nr. 1 (Statsbudsjettet) at "dette kan føre til høyere brukerbetaling".

De kommunale SFO-prisene varierer fra 1.000 - 1.500 kroner for ett barn per måned. Siden det er opp til kommunene selv å fastsette prisene, tyder mye på at de vil - ja, nettopp - øke prisene.

I verste fall går det som enkelte eksperter frykter; at kommunene nedprioriterer SFO-tilbudet. Uten SFO-plass kan det bli problematisk for begge foreldrene å jobbe heltid.

Litt billigere

Forutsatt at snittprisen på barnehager går ned til 2.500 kroner neste år, kommer foreldre med barn i kostbare barnehager gunstigere ut. Det gjelder de som betaler mer enn 2.500 kroner.

For andre småbarnsforeldre er det i praksis få endringer. Kontantstøtten økes med 657 kroner måneden, men samtidig fjernes småbarnstillegget på nettopp 657 kroner i barnetrygden. Gevinsten er lik null.

I virkeligheten får foreldrene litt dårligere råd. Det skyldes at beløpene ikke økes tilsvarende prisstigningen på 2,2 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!