Barn spiller bort tusener

To kroner per spillmynt. På Habbo.no spilte to tolvåringer bort flere tusen kroner med mors kredittkort. I løpet av året skal slikt bli umulig, lover Forbrukerombudet.

Internettspill målrettes mot barn. Foto: Norbert Machinek
Internettspill målrettes mot barn. Foto: Norbert Machinek Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Virtuell sofa måtte ha, de nye nettvennene til to tolv år gamle gutter i Oslo, når de kom på besøk i suitene de to hadde etablert på internettspillet Habbo Hotell. For ikke å snakke om lamper, bamser, bar og bilder og andre ting barn i den alderen kunne tenke seg.

For dette betalte de to i Habbo-valuta: to kroner for hver Habbo-mynt. Dermed økte guttenes populæritet blant de andre nettspillerne, og dette ville de ikke miste, koste hva det koste ville. Ettersom ingen av de to hadde inntekter utover ukelønn, måtte de skaffe penger.

De to guttene fant morens Mastercard i nattbordskuffen, og med dette spilte de bort 5.500 kroner. Omsatt i Habbo-valuta: 2.750 mynter.

- Jeg skjønte jo at det var galt, men klarte ikke å slutte, sier den ene av de 12 år gamle guttene.

Internettspill er stort

Habbo er ett av flere Internettspill hvor barn og unge kan delta. Habbo selv sier at de har 150.000 brukere. Når barna er innsjekket på spillet kan de kjøpe møbler, chatte og leke. Registrering er gratis, men for å få eget rom så må en betale med Habbo-valuta. En sofa hos Habbo koster for eksempel tre mynter, altså seks kroner. Er ikke dette dårlig økonomi å lære barna, daglig leder Gine Line Kalleberg, daglig leder i Habbo?

- Det er bare 10 prosent av våre brukere som bruker penger på Habbo og de bruker i snitt en sum som tilsvarer en kinobillett (p.t. cirka 70 kroner, red.anm.), sier Gine Line Kalleberg til DinSide.

Hos Forbrukerombudet er de ikke begeistret.

- Vi har jobbet med barn og sikkerhet på Internett og vil ha i løpet av året finne løsninger som forhåpentligvis skal begrense muligheten til at barn kan bruke slike tjenester, men problemstillingen er sammensatt. For er det spilltjenestene eller telefonselskapene hvor en via sms kan bestille Habbo-valuta eller spillkreditt som skal ta ansvar? Uansett kan ikke barn pådra seg gjeld. - Og hvor mye ansvar skal foreldrene pålegges for å hindre dette, sier Bente Øverli, seksjonssjef i Forbrukerombudet til DinSide.

Forbrukerombudet vil imidlertid ikke ut med hvordan løsningen vil se ut.

Barn og gjeld

Ansvarsfordeling

Hvem har ansvaret
når barn spiller med penger
på Internett? (Avsluttet)
Foreldrene(54%) 421
Spilleverandørene(36%) 278
Mobil- og kredittkortleverandørene(10%) 80
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det var da kredittkortregninga kom, at eieren av det stjålne kredittkortet de to osloguttene hadde brukt til nettspillene så at det var gått penger ut av kontoen.

- Dette var et kort jeg ikke brukte, og jeg så at saldoen ikke stemte. Jeg ble rasende da jeg fant ut at guttene hadde brukt kortet på Habbo.

Hun forteller at hun omgående ringte til Habbo.

- Jeg fikk et inntrykk av at dette for dem var en rutinesak og at det nærmest var: "nok en sint forelder, betal henne." For 3-4 dager etterpå fikk jeg tilbakebetalt pengene.

Moren forteller at de to guttene til sammen hadde forsøkt å bruke kortet hennes fire ganger, men fordi det var sperret med et maksbeløp per uke, fikk de ikke ut mer.

- I utgangspunktet skal ikke kredittkort kunne misbrukes og folk har til en viss grad ansvar for å følge med på bruk av kredittkort, sier Bente Øverli i Forbrukerombudet.

Ikke telefonselskapenes ansvar

Det finnes flere Internettspill på markedet som er rettet mot barn og hvor en kan kjøpe spillkreditt: Biip.no, Stardoll.com og NordicMafia. Alle steder kan spillkreditt kjøpes via mobiltelefonen. Telefonselskapene mener det ikke er deres ansvar å passe på barns spillvaner.

- Er du under 18 år får du kun kjøpt kontantkort fra Telenor, og de har en maksgrense på 500 kroner. Dermed blir mulighet for misbruk begrenset. Hvis et barn skulle bruke mor eller fars mobiltelefon til å kjøpe spilltjenester, er det det samme som å stjele fra lommene, og følgelig et forhold mellom barnet og foreldrene. Den eneste koblingen vi har til denne problemstillingen, er at vi har en avtale med leverandørene om denne type tjenester om å levere en betalingstjeneste. Vår forutsetning er at innholdet i tjenesten er innenfor rammen av norsk lov. Vi vil ikke ta et moralsk ansvar utover dette, sier Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor til DinSide.

Moren som fikk kredittkortet tappet av en spillsulten sønn er imidlertid klar på hva hun mener om fenomenet:

- Jeg synes spill for barn hvor penger er involvert er helt forkastelige, for barn skjønner ikke helt rekkevidden av handlingene sine.

Kilder: Habbo, Biip.no, Forbrukerombudet.

AKTUELT

- Som dop

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


EKSPERTER ADVARER: Foreldre undervurderer det kommersielle presset som legges på barn i vår digitale hverdag.

Les mer

Dobbel fettfelle

Barn spiller bort tusener


OND SIRKEL: Barna blir bare fetere - og det blir internettsidene de besøker og. Se hvordan matvareprodusentene engasjerer barna i produktene sine.

Les mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer