- Barn presses til overtrening

Barn i Bærum er ekstra usatte for belastningsskader og foreldrenes lommebok har skylden, ifølge ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thierry Kopp er førsteamanuensis i fysisk trening og sportslig leder i Norsk Fotballakademi.

Ifølge Budstikka mener han at det er en klar sammenheng mellom barnas høye aktivitetsnivåer og foreldrenes lommebokstørrelse.

- Når barn vokser skades de ofte, og mye er knyttet til overbelastning. Barn i Bærum har mange muligheter fordi foreldrenes inntekt er avgjørende for hvilke aktiviteter de kan være med på. Det kan være gøy, men det kan også bli altfor mye, sier Kopp til DinSide Helse.

Han presiserer at hans egen teori kun er bygget på egne observasjoner som trener i Norsk Fotballakademi.

Sunne barn bør bevege seg minst en time hver dag. Alternativet er diabetes, fedme og dårligere helse.
To økter daglig
- Jeg opplever at barn på i 10 -12 år er med på opptil fem aktiviteter i uken og kan trene flere ganger per dag. Når ungene kommer rett fra gymmen til fotballtrening for så å avslutte med bandy, sier det seg selv at dette er i meste laget. Ofte får de ikke spist tilstrekkelig mellom slagene, sier Kopp.

Les også: Lite fett gir fete barn

Kopp, som opprinnelig er fra Frankrike, sier at belastningsproblematikken er langt høyere her i landet enn andre steder han har jobbet.

- Jeg er veldig overrasket over antall skader, og ser mye mer av det her enn i Frankrike. Allsidig trening er bra, men er det nødvendig å drive med fire fem forskjellige ting samtidig, spør han.

Har du barn som trenger å trene mer? Nå markedsfører flere treningskjeder trening for barn.

Resultater ikke til salgs
Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole sier at det ikke finnes dokumentasjon på belastningsskader hos aktive barn, men at idretten enkelte ganger kan være skadelig.

- Det er ikke gjort omfattende studier som kan si noe om fysiske plager hos unger som er ekstremt aktive. Men vi vet at unger som ikke har det gøy i forbindelse med aktiviteten på sikt ikke vil ønske å være aktive, og da er det ødeleggende, sier hun til DinSide Helse.

Hun mener prestasjonsorienterte foreldre ikke kan kjøpe seg til resultater.

- Det at foreldre har god økonomi kan nok være en fordel på utstyrssiden. Det er jo bare gunstig med riktig utstyr, men prestasjonsorienterte foreldre med god økonomi er uten kunnskap om hva som er til barnets beste, kan det bli skadelig, sier hun.

Hun forteller at en del foreldre kjøper privat undervisning og ekstratrening til ungene for å sikre seg resultater.

- Verken foreldre eller trenere kan kjøpe seg til resultater i idretten. Ingen utøver har blitt god bare fordi mamma eller pappa kunne "betale" dem frem. Heller ikke ytre stimulering som pengepremier til små barn gir resultater på sikt, sier professoren.

Sundgot-Borgen legger til at enkelte foreldre presenterer seg gjennom hva ungene sine presterer og hvordan de ser ut. Det er roten til mye vondt, mener hun.

- Både i Bærum og andre ressurssterke miljøer er det viktig at foreldre ser på og behandler sine barn i forhold til hvem de er og ikke i forhold til hvordan barnet presterer, påpeker Sundgot-Borgen.

Selv om hun mener at dette er alvorlige problemstillinger er hun likevel mer engstelig for barn som ikke beveger seg.

- Det er total inaktivitet som er farligst. Vi anbefaler at ungene får forsøke seg i flere idretter slik at de selv kan velge det de synes er moro. Da er sannsynligheten for at det blir en positiv opplevelse mye større, og det skal være barnets valg, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer