Barn lærer pizza-smak i fosterlivet

Allerede i fosterlivet lærer barn å like samme mat som mor spiser. Dermed kan vi vel anta at Norges nasjonalrett - pizzaen - har sikret sin popularitet også i neste generasjon.

Barn lærer pizza-smak i fosterlivet

Allerede i fosterlivet lærer barn å like samme mat som mor spiser, enten det er karriretter eller pizza. Det er i alle fall hva mange tror. Nå bekrefter franske forskere at dette sannsynligvis er riktig.
Hanna Hånes

Franske forskere sammenlignet to grupper barn, den ene gruppen hadde mødre som spiste anisfrø under svangerskapet. I de første dagene etter fødselen snudde anis-babyene på hodet når de kjenten lukten av anis. Barn av mødre som ikke hadde spist anis, brydde seg ikke om anislukten, skriver tidsskriftet New Scientist, som siterer en forskningsrapport i Chemical Sciences.

Annen forskning viser at fosteret kan kjenne smak fra 14. uke, det drikker mer fostervann hvis dette smaker søtt og mindre hvis det smaker bittert. Alt moren spiser tas opp i blodet og passerer morkaken. Allerede før fødselen kan kanskje fosteret derfor preges til å like norsk mat hvis det vokser opp hos norske foreldre. En historie om et indisk barn som ble adoptert til Frankrike like etter fødselen viser dette. Barnet avviste all annen mat, men spiste karrysmakende indisk mat med stor apetitt.

Dermed kan vi kanskje anta at morgensdagens generasjon vil spise Pizza Grandiosa med enda større appetitt. mozon.no 10.01.2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen