- Barn blir kriminelle av bly

Jo mer bly barn eksponeres for, jo større er sjansen for at de blir kriminelle, ifølge amerikansk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utslippet av bly er sterkt redusert de siste 30 årene. Mye takket være at bly i stor grad er fjernet fra bensin. Men fortsatt utsettes vi for bly via blant annet eldre vannrør, maling og jord.

Dr Herbert Neeleman fra Universitetet i Pittsburgh var den første som påviste en sammenheng mellom bly og barns intelligens. Han er professor i psykiatri og pediatri. Studier han og andre har utført i de senere årene, viser at bly også kan bidra til konsentrasjonsvansker, aggressivitet og kriminell adferd blant barn og unge.

Fire ganger mer hos kriminelle
Når hjerner i vekst utsettes for bly, forstyrres enkelte nervemekanismer som regulerer adferd. Og det er svært små mengder som skal til, ifølge Neeleman.

En studie han publiserte I 2003, viste at tenåringer som ble arrestert for å ha begått kriminelle handlinger, hadde fire ganger høyere nivå av bly i skjelettet i snitt enn andre.

Professoren mener at mellom 18 og 38 prosent av de alvorlige lovovertredelsene som begås av ungdom i Pittsburgh-området, kan være et indirekte resultat av for høy eksponering for bly.

Andre studier tyder dessuten på at det er en sammenheng mellom høy eksponering for bly og alvorlighetsgraden av forbrytelsene ungdommene begår.

Kan forebygge
Neeleman sa nylig på en konferanse i regi av Den amerikanske foreningen for fremskritt innen forskning (AAAS) at å redusere bly i miljøet rundt oss rett og slett kan være kriminalitetsforebyggende. Han sa også at rutinesjekk av blynivået hos ett- og toåringer kan bidra til å fange opp dem som er i faresonen på et tidlig stadium.

Neeleman kom på konferansen med en sterk oppfordring til amerikanske myndigheter om å gjøre mer for å redusere blynivået i miljøet. Han anbefaler også foreldre å tenke gjennom hvor barna deres eksponeres for bly.

Kilder: Reuters, BBC News Online

Mozon.no, 22.02.2005