Barn blir avhengig av SMS

Kan du bli avhengig av SMS? Her er symptomene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store mobilregninger har forlengst blitt en vanlig del av hverdagen for norske ungdommer. For selv om prisene på mobiltjenester faller, sender vi stadig flere tekstmeldinger og bildemeldinger til hverandre.

En tidligere belgisk undersøkelse viser at mange ungdommer våkner om natten for å lese SMS. Og nå advarer psykologene mot en utvikling hvor flere barn og unge kan bli avhengige av meldingene.

LES HELE SAKEN: SMS ØDELEGGER SØVNEN

Rastløs og urolig
- Jeg har møtt en del ungdom som har et problematisk forhold til dette. Et typisk faresignal er at de reagerer med rastløshet og uro når de ikke får muligheten til å følge med på mobiltelefonen. Det er signaler som vi ellers ser ved andre former for avhengighet som rusmisbruk eller spillegalskap, sier psykolog Mogens Christensen til Mozon.

- Mange unge har en svært kompleks hverdag hvor relasjoner til andre mennesker hele tiden skal reforhandles og bekreftes. Da er kanskje de moderne mediene som SMS, MMS og e-post nødvendige midler for å beherske denne virkeligheten.

- Problemet oppstår først når det ikke blir mulig å skilles fra mobiltelefonen. Et høyt forbruk av tekstmeldinger er jo ikke noe problem i seg selv om det går greit å legge bort telefonen når det trengs, mener Christensen som understreker at de fleste ungdommer ser ut til å ha et normalt forhold til tekstmeldingene.

Er du avhengig?
De fleste av oss har et ganske normalt forhold til å sende eller motta tekstmeldinger på mobiltelefonen. Men når er meldingene blitt et problem? Her er noen tegn på avhengighet til SMS eller MMS.

- Tekstmeldingene styrer hverdagen din. Du kan ikke gjøre noe uten å ha med mobiltelefonen.

- Du blir nervøs og urolig om du ikke kan sjekke telefonen for meldinger.

- Du unngår steder hvor mobiltelefonen skal slås av, som skolen eller på kino.

- Du sender flere meldinger enn du egentlig har råd til, selv om du vet at du ikke kan betale regningen.

LES OGSÅ: SYKEHUS BEHANDLER SMS-AVHENGIGE

Først opprettet 18.10 2005
Redigert 09.03.2007