Selv i nedgangstider må vi ha nett. Foto: colourbox.com
Selv i nedgangstider må vi ha nett. Foto: colourbox.com Vis mer

Bare må ha det

Selv om finanskrisen rammer heimen, prioriterer vi disse tingene.

Publisert
Sist oppdatert

I nedgangstider prioriterer vi vekk mange ting. Men hva bruker vi penger på, og hva kutter vi ut? Det er ikke lenger bare mat og oppvarming som inntar topplassene. Faktisk viser undersøkelser fra Storbritannia at mange heller vil droppe noen måltider eller feriereisene fremfor å kutte ut mobiltelefonen, bredbåndet og tv-pakken, skriver forbrukertjenesten Which.

Bredbånd viktigst

På spørsmål om hvilken teknologi som er viktigst i hjemmet, vinner bredbånd soleklart. Kun 10 prosent av de spurte britene i en undersøkelse fra Ofcom vil kutte ut bredbåndet ved økonomiske vanskeligheter, mens 16 prosent vil redusere TV-abonnementene og 19 prosent vil kutte ned mobilbruken.

Dessuten er mange flere villige til å gjøre en innsats for å få billigere tjenester. For eksempel ved å bytte leverandør, eller slå sammen flere tilbud i en pakke.

Slik får du det

Dette kutter vi ut i nedgangstider:

 • Spise middag ute (47 prosent)
 • Oppussing hjemme (41 prosent)
 • Feriereiser (41 prosent)
 • Aviser, blader, klær, sko, musikk, bøker, DVDer, sport og fritidsaktiviteter (mellom 20 og 32 prosent)
 • Mobilbruk (19 prosent)
 • TV-abonnementer (16 prosent)
 • Bredbånd (10 prosent)
 • Hjemmetelefon (10 prosent)
 • Undersøkelse i Storbritannia, utført av Ofcom

 • Mobiltelefonen: Sjekk DinSides mobilkalkulator for å finne det billigste mobilabonnementet. Og ikke gå på 1-kronesbløffene uten å sette deg inn i hva det faktisk koster.

  Bredbånd: Her kan du sjekke hva du får av fart for bredbåndspengene. Det avhenger blant annet av hvor du bor. Og også her må du passe deg for pågående salgstriks. Selgere som lover både TV, telefon og ubegrenset nettilgang, får kritikk for bruk av ufine salgsmetoder.

  TV: Her er tipsene som hjelper deg til gode TV-signaler etter overgangen til digitale signaler. Undersøkelser viser at en av fem sliter med å få inn signalene med det digitale bakkenettet. Har det blitt umulig å få inn TV etter at de analoge signalene forsvant, så slipper du nå TV-lisensen selv om du har fjernsynsapparat.

  Du kan klage

  Opplever du problemer med leverandører og produkter for elektronisk kommunikasjon, kan det lønne seg å klage. Statistikk fra Brukerklagenemnda for to år tilbake, viser at mer enn 50 prosent av klagerne fikk medhold eller delvis medhold. Har du en konflikt med en av tilbyderne på denne listen, kan du klage til nemnda.

  Les også om Knut Arne, som slapp ADSL-fella

  Store poster er store tapere

  Også norske forbrukere merker finanskrisen, selv om rentekuttene har gitt de aller fleste bedre råd enn for ett år siden, og selv om konsumprisindeksen viser overraskende prisfall i Norge i juli.

  Store poster på husholdningsbudsjettene blir nå omdisponert. Møbler prioriterer vi for eksempel ikke. Den norske interiørbransjen har gått på en skikkelig smell, skriver DN. Både Skeidar og Living er blant de som melder om svært dårlige tall, og også svake utsikter for tiden fremover.

  Også bilbransjen sliter. Saab har for eksempel solgt hele 57 prosent færre biler i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer