Neste gang går Erik Koritzinsky rett forbi. Det kostet åtte ganger mer å ta ut penger på Gardermoen enn i Tyrkia.                    Foto: Fred Magne Skillebæk/privat
Neste gang går Erik Koritzinsky rett forbi. Det kostet åtte ganger mer å ta ut penger på Gardermoen enn i Tyrkia. Foto: Fred Magne Skillebæk/privat Vis mer

Bare gå rett forbi

Det koster mye mindre å ta ut når du kommer frem.

Det kan være praktisk å ha den lokale valutaen i lommeboka idet du ankommer en ny feriedestinasjon. Vårt tips: Ta ut i minibanken på flyplassen der du lander.

Tar du ut pengene på flyplassen før du reiser, må du betale et vekslingsgebyr, i tillegg til at du får dårligere kurs enn i landet du skal reise til.

Dette fikk Erik Koritzinsky erfare da han reiste en uke til Tyrkia tidligere i sommer.

– Spørsmålet er alltid: Veksle på Gardermoen eller når man kommer frem? sier Erik.

Han valgte det første, men angret senere på dette valget.

– På Gardermoen tar vi den 5. juni ut 500 tyrkiske lira, og kredittbelastningen lyder på 1.940,71 kroner. Noen dager senere, den 11. juni, tar vi på nytt ut 500 tyrkiske lira i tyrkisk bank, og det kommer på 1.773,68 kroner, altså nesten 170 kroner mindre, sier Erik.

>>> Men dette er rådyrt i Tyrkia ...

Mye billigere i ferielandet

Han sjekket om det var store svingninger i valutakursene i den samme perioden, og det viste seg at den tyrkiske valutaen faktisk hadde blitt dyrere i løpet av det samme tidsrommet.

Uten påslag skulle uttaket første dag ha kostet omtrent 1.695 kroner, og 1.745 kroner da Erik tok ut i den tyrkiske minibanken. Det viste seg dermed at mens den tyrkiske banken hadde et påslag på cirka 30 kroner, tok den norske 245 kroner for samme uttaksbeløp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tok kontakt med DnB NOR, som har minibankene på OSL, og de bekreftet at utenlandske sedler via minibank er betydelig dyrere i Norge enn i hjemlandet, sier Erik.

>>> Slik bruker du kortet smart i sommer

- Når man tar ut kontanter med kortet sitt i utlandet, følger det som oftest med et gebyr. Gebyret varierer, så man bør være oppmerksom på hvilket kort det er best å bruke. Alternativet er likevel sjelden å kjøpe reisemålets valuta i cash hjemme før du drar. Da betaler man både gebyr på kjøpet og en høyere kurs, uttalte Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR til BT tidligere i år.

- Ikke gå med mye kontanter, sier informasjonssjef i DnB NOR Aud-Helen Rasmussen. Foto: DNB
- Ikke gå med mye kontanter, sier informasjonssjef i DnB NOR Aud-Helen Rasmussen. Foto: DNB Vis mer


- Ta med deg litt

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR, sier til DinSide at de har et todelt råd å komme med:

– Vi råder aldri kunder til å gå med store kontantbeholdninger på seg, men råder dem til å ha med seg noe håndpenger fordi det ikke er alle steder i utlandet man kan bruke kort. I tillegg viser det seg at det kan være mer lønnsomt å veksle dit du kommer.

Pass på gebyrene

I Eriks tilfelle kostet det cirka åtte ganger mer å ta ut tyrkiske lira på Gardermoen enn i Tyrkia. Han brukte det samme kortet i begge tilfellene, DnB NOR MasterCard.

Husk imidlertid på at selv om det er billigere å ta ut utenlandsk valuta i utlandet, så er ditt beste alternativ antakelig å dra kortet i butikken - i de tilfellene der det lar seg gjøre.

Gå sammen om uttak

Kort oppsummert - her er DinSides råd til smart kortbruk i ferien:

1. Ta ut utenlandsk valuta i landet du kommer til, ikke i Norge.
2. Trenger du og reisefølget kontanter? Gå sammen om et uttak, så slipper dere gebyrer igjen og igjen.
3. Dra kortet i stedet for å gå i minibanken - det viser seg at det er rimeligere.
4. Velg kredittkort fremfor debetkort hvis du skal bruke kortet mye i utlandet.
5. Ikke betal i norsk valuta