Bare 2 glass hjelper!

Melk er en av de viktigste kildene til vitamin B12, som er vesentlig for å unngå demens. Dette viser ny forskning.

<b>Økologiske basisvarer:</b> For eksempel er økologiske  meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.com
Økologiske basisvarer: For eksempel er økologiske meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hver dag får rundt 550 mennesker i Storbritannia diagnosen demens. I de fleste tilfeller dreier det seg om Alzheimers. Dette er en ordentlig epidemi, sier professor David Smith, ifølge avisen Telegraph.

Nå kan professoren ha funnet løsningen.

Ønsker du et langt liv med et friskt minne, bør du drikke nok melk. Det er fordi melk er en av de beste kildene til vitamin B12, som sørger for god kontakt mellom de forskjellige hjernecellene. På den måten unngås nevrologisk skade på hjernen.

Gap opp for bedre hukommelse
Dårlig humør bedrer hukommelsen

Hjerne som skrumper

Dobbelt så mange eldre pasienter med lave vitamin B12-nivåer opplever at hjernen skrumper inn, sammenliknet med de som har høyere nivåer av vitaminet i blodet sitt. Det viser ny forskning fra Oxford University, som professor Smith står bak.

Alzheimers skyldes, som kjent, at et stort antall nerveceller i hjernen dør, og den totale vekten og omfanget av hjernen skrumper inn under sykdomsforløpet.

Vin krymper hjernen
Ingen kur mot Alzheimer

Tredobling i Norge

Nå ønsker forskerne å utføre kliniske forsøk, og bevise at de kan være mulig å behandle hukommelsessvikt hos eldre med vitamintilskudd.

Blodprøve avdekker alzheimer
Slik lever du hundre år i sus og dus

I Norge er Alzheimers og lignende demenssykdommer også en av de største utfordringene for norsk helsevesen, ifølge Forskningsrådet. Mellom år 2010 og 2050 vil antall personer med Alzheimers sykdom trolig tredobles, det vil si at 150.000-200.000 nordmenn vil være rammet av sykdommen.

Hvis personer som har lave nivåer med vitamin B12 drikker rundt en halv liter melk om dagen eller mer, vil det skape mye tryggere rammer for dem, bekrefter Smith. Det er ikke så nøye hvilken type melk som drikkes – det kan gjerne være skummet melk.

- Bare det å drikke to glass om dagen ser ut til å forhindre lave nivåer, sier Smith.

Kryssord er sunt for gamle

Norsk lege bekrefter

Her hjemme bekrefter lege og homeopat ved Bladerklinikken, Bernt Rognlien, også den positive effekten vitamin B12 kan ha.

- Vitamin-B12 og folsyre ser ut til å ha en beskyttende virkning mot Alzheimer og senil demens. Høy konsentrasjon i blodet av et stoff som heter homocystein ser ut til å øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom og for å utvikle Alzheimers sykdom, sier han til DinSide Helse.

Den vanligste årsaken til høyt homocystein er blant annet mangel på vitamin B12 i kroppens celler.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!