Barbering

Barbering av uønsket kroppshår er nok fremdeles en av de vanligste hårfjerningsmetodene, og er nok av de billigste metodene, på kort sikt. Til gjengjeld varer det ikke så lenge før håret er tilbake.


Manuell barbering

Fordelen med å barbere seg er at det er fort gjort, du kan gjøre det selv, og du trenger ikke noe avansert utstyr. I tillegg er det enkelt å få fatt i brukerutstyr, du kan kjøpe det på butikken på hjørnet, i parfymerier, 24-timerskiosker, et cetera.

Ulempen er nok at det kan være vanskelig å komme til enkelte steder på kroppen, og når håret vokser ut blir det stivt og skarpt, som gjør at det kan føles som om man har fått kraftigere hårvekst.

Gilette Venus barberhøvler for henne. I år ble en ny batteridreven variant lansert. Foto: Gillette
Gilette Venus barberhøvler for henne. I år ble en ny batteridreven variant lansert. Foto: Gillette Vis mer


Du kan barbere deg nårsomhelst og hvorsomhelst, men du er ganske avhengig av varmt vann for godt resultat. En fordel er også at det ikke spiller noen rolle hvor langt håret er - så lenge det ikke er lenger en cirka en centimeter. Du slipper med andre ord unna hårete periodene for å "spare" til håret er langt nok til å bli fjernet.

Varighet: 1-5 dager
Smertefaktor: Lav, med mindre man har veldig sensitiv eller skadet hud.
Pris: Engangshøvler får du fra 10 kroner. En høvel med to blader får du fra cirka 80 kroner. Påfyll av 5 barberblader koster fra 50 til 90 kroner. Barberskum koster fra 30 kroner.

En billig hårfjerningsmetode dersom du har lite hårvekst, og ikke barberer deg ofte, og på store områder. På lang sikt kan det imidlertid bli kostbart for stor-barbereren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskinell barbering

Barbermaskiner finnes i en rekke ulike varianter: Til ham, til henne, til ansiktet, til kroppen, og spesialmaskiner til de aller mest intime sonene.

Bodygroom (for ham) fra Philips til cirka 600 kroner. Foto: Philips
Bodygroom (for ham) fra Philips til cirka 600 kroner. Foto: Philips Vis mer


Barbermaskiner fås til både våt- og tørrbarbering. Dette kan gjøre barberingen litt enklere, for eksempel på hytter uten innlagt (varmt)vann. Har du heller ikke alltid tilgang på strøm, finnes det også batteridrevne barbermaskiner, i tillegg til oppladbare.

Du kan også få barbermaskin med integrert barberingsgéle.

Varighet: 0,5-3 dager
Smertefaktor: Lav, med mindre en har skadet eller veldig sensitiv hud.
Pris: De billigste barbermaskinene til tørrbarbering koster fra 200 kroner. Maskiner til våtbarbering koster fra 300 kroner. Jo flere finesser, jo dyrere blir det - og du kan lett betale opp i 1.000 kroner.

Barberer du deg mye og ofte er barbermaskin det billigste alternativet. Du tjener raskt inn den høyere innkjøpskostnaden, fordi du slipper å kjøpe nye barberblad og barberskum.