Banksparing til 3,8 prosent rente fra første krone

– Mer enn mange har fått igjen i fond og aksjer de siste årene.

I den siste ti-års perioden har pengene hatt det helt fint i banken.
I den siste ti-års perioden har pengene hatt det helt fint i banken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I media og i det norske samfunnet for øvrig er det stort fokus på sparing. Enten det er sparing til pensjonstilværelsen, sparing sin første bolig, eller til og med sparing til barnas første bolig.

Men hvordan skal man egentlig plassere sparepengene? Er man helt dum hvis man ikke tar risiko og lar pengene stå i banken? Ikke nødvendigvis!

Risikofritt

Sparing i bank er tilnærmet risikofritt, og det er en trygghet mange ønsker seg når de skal forvalte sparepengene sine. Men selv innenfor banksparing er det store variasjoner fra høyeste til laveste rente. Og du må for all del ikke ha pengene stående på lønnskontoen. Her går renten faktisk helt ned til null prosent.

Les også: Slik får du høyest rente på bufferen din

De aller beste rentene er på BSU-kontoene, og avkastningen blir enda bedre når man også tar høyde for skattefradraget på 20 prosent av det årlige sparebeløpet. Men det er også mulig for de som har brukt opp sjansen til å spare i BSU, eller for de som er eldre enn 33 år å få en god rente på sparepengene.

Vi funnet frem dagens beste sparerenter for deg:

image: Banksparing til 3,8 prosent rente fra første krone


Oversikten viser effektiv rente innhentet på Finansportalen 24. oktober 2012. Eksemplene utelukker kontoer tilknyttet produktpakker/kundeprogram, eller som krever spesielle medlemsskap. Heller ikke barne- eller ungdomskontoer er inkludert i oversikten.

Spare til barna? Redd heller deg selv først

Dette er med andre ord sparekontoer som er tilgjengelig for alle, og samtlige sparekontoer er uten bruksbegrensninger. Det vil si at du kan ta ut penger fra kontoen så ofte du har ønske om det. Med unntak av BN Bank, tilbyr bankene i eksempelet dessuten sin beste rente fra første sparekrone. Hos BN Bank må du spare 100.000 kroner før du får tilbud om 3,7 prosent rente.

Sparing i bank har vært vinnerloddet for mange

Den siste ti-årsperioden har det globale aksjemarkedet vært turbulent, og mange har måtte se langt etter avkastning på pengene sine. Likevel er bransjen optimistiske til fremtiden:

– Jeg skal innrømme at det er krevende å anbefale aksjefond som den smarteste formen for langsiktig sparing i dag. De ti siste årene har et gjennomsnittlig globalt aksjefond gitt 0 i avkastning – faktisk litt på minussiden. Likevel mener vi i Storebrand at aksjefond bør være hovedtyngden i en langsiktig spareportefølje, skriver kommunikasjonssjef i selskapet, Bjørn Erik Sættem, i bloggen sin.

Og det er jo slik at med høyere risiko, ligger også gulroten om en høyere avkastning der fremme. Har du betalt ned store deler av boliglånet ditt, samt har en langsiktig sparehorisont, kan det absolutt være lønnsomt å sette deler av sparing i fond.

Er du klar for å ta litt mer risiko? Slik velger du fondet som passer best for deg