Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

Bankpakken for dummies

I går, søndag, presenterte regjeringen Bankpakke II. Her er kort hvordan den er ment å påvirke deg.

I går presenterte regjeringen den lenge annonserte Bankpakke II, som er ment å bidra til å sikre arbeidsplasser. Ved å hjelpe bankene ønsker regjeringen å få bukt med den økende arbeidsledigheten.

Her er mekanismene, noe forenklet:

  • Regjeringen deler ut 100 milliarder kroner for å styrke bankenes utlånskapasitet. 50 milliarder kroner går til et nyopprettet Statens Obligasjonsfond som forvaltes av Folketrygdfondet. 50 milliarder kroner går til det nyopprettede Statens Finansfond, som skal bidra til å styrke bankenes soliditet.
  • Hovedhensikten er at bankene skal få mer penger å låne ut til bedrifter og husholdninger, det skal med andre ord bli lettere for både bedrifter og privatpersoner å få lån.

Fastrentene faller!

  • Når bedriftene får ta opp nye lån, styrker dette arbeidsplassene ved å sikre den videre driften. Det skaper også nye arbeidsplasser ved at nye bedrifter kan komme i gang, og ved at allerede eksisterende bedrifter kan starte nye prosjekter.
  • Ved å sikre at husholdningene får lån, vil dette hjelpe med å sette fart i boligmarkedet. Samtidig øker det investeringsmulighetene hos husholdningene. Det vil også kunne øke den generelle investeringsviljen hos privatpersoner, for eksempel ved å sette fart i bil- og båtsalget og andre investeringsobjekter.

Derfor skal du bruke penger

Hva kan gå galt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Det diskuteres nå i hvilken grad bankene vil benytte seg av tilbudet fra regjeringen, fordi bankene som vil ha lån fra finansfondet, må forhandle om betingelsene. Ingen av de norske bankene er konkurs, og staten kan derfor ikke tvinge dem til å ta opp lån.
  • Noen økonomer hevder at obligasjonsmarkedet allerede fungerer, og at obligasjonsfondet, som skal gi bedriftene direkte tilgang på nye obligasjonslån, eller som trenger lånekapital til nye prosjekter, derfor ikke vil ha en tilstrekkelig effekt.
  • Økt utlånsvilje hos bankene kombinert med fallende utlånsrenter kan føre til at overivrige låntakere ikke lærer av de inntil nylig stigende rentene og i stedet venner seg til å bli reddet av Norges Bank.

Les også: DU påvirker prisene