Kontanter kan komme til å stige i popularitet de neste dagene.  Foto: Kristina Picard
Kontanter kan komme til å stige i popularitet de neste dagene. Foto: Kristina PicardVis mer

Bankkortet ditt kan bli ubrukelig fra tirsdag

Grunn: Mulig bankstreik.

Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA), sliter med å bli enige om årets mellomoppgjør.

Førstkommende mandag må partene troppe opp for andre gang hos Riksmeglingsmannen, og dersom de ikke blir enige før midnatt, blir det mest sannsynlig bankstreik i Norge, fra 7. juni.

En eventuell bankstreik vil føre til at norske bankkort ikke kan brukes, verken i minibank eller betalingsterminaler i Norge. Heller ikke regninger kan betales om det blir streik.

Det melder Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO), som forøvrig ikke er part i tariffoppgjøret.

LES OGSÅ: Bankene bør øke prisene

Stansens umiddelbart

En eventuell bankstreik vil føre til at de aller fleste banktjenestene blir stanset umiddelbart etter at streiken trer i kraft. Bankenes kundeservice og filialer vil mest sannsynlig bli stengt for publikum i streikeperioden.

Heller ikke regninger vil være mulig å betale i denne perioden.

– Betalingsoppdrag som regningsbetalinger, vil ikke kunne innleveres til bankene, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Unntaket er regninger som er mottatt i banken før streiken trer i kraft, selv om betalingsfristen er i streikeperioden.

Ta ut ekstra kontanter

For noen dager siden skrev DinSide at Norges Bank oppfordret til å ha litt ekstra kontanter i lommeboken.

- Det kan oppstå situasjoner der datasystemene går ned, og da er det kontanter som er beredskapssystemet ved betaling. Hvis alle systemer er nede, er det derfor greit å ha kontanter i lommeboken til å kjøpe seg en liter melk og et brød, sa Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og jammen kan det se ut som at hun fikk rett.

For dersom du ikke får tatt ut penger fra tirsdag, gjelder det å ha kontanter i bakhånd. FNO oppfordrer folk til å ta ut litt ekstra kontanter, men håper ikke folk tømmer minibankene med en gang.

– FNO oppfordrer alle til å ha litt ekstra kontanter for å dekke daglige behov i noen dager. Vi anbefaler likevel ikke folk å hamstre større kontantbeløp. Det er alltid en sjanse å ta med å ha større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder, sier Leif Osland.

Kan brukes i utlandet

De internasjonale debet- og kredittkortene vil kunne brukes i utlandet. Dette gjelder også bruk av slike kort for handel på nett når nettstedet befinner seg i utlandet, ifølge FNO.

Har du for eksempel et Visa-kort, vil du kunne bruke dette som normalt utenfor landets grenser.