Disse kodene vil ikke bli et innloggingsalternativ til selvangivelsen. Foto: PER ERVLAND
Disse kodene vil ikke bli et innloggingsalternativ til selvangivelsen. Foto: PER ERVLANDVis mer

BankID får ikke være med

- Vi stiller oss undrende til beslutningen, sier daglig leder.

Det planlegges en felles ID-port for offentlige tjenester. Nå har Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) bestemt hvilke private tilbydere av eID som får være med på satsningen.

Difi har tildelt kontrakt til eID-leverandørene Buypass og Commfides, mens BankID har blitt avvist. I tillegg vil Difis egne eID-løsning MinID bli et av alternativene.

Hva er hva? Les dette

- Vi stiller oss undrende til beslutningen og mener at den ytterligere vil forsinke utbredelse og bruk av eID i offentlig sektor, sier daglig leder i BankID Norge, Semming Austin i en pressemelding.

Brukes av 2,3 millioner

På vegne av banknæringen i Norge leverte BankID Norge i slutten av mars et tilbud til Direktoratet for IKT og Forvaltning (Difi) om bruk av BankID gjennom ID-porten for offentlig sektor, men BankID Norge har nå mottatt avslag på tilbudet.

Banknæringen mener fortsatt at det vil være av stor nytte om de nå 2,3 millioner BankID-brukerne kan nytte BankID også inn mot tjenestetilbydere i offentlig sektor.

Dette gjelder både for BankID brukerne selv og ikke minst for rasjonalisering, tilgjengeliggjøring og forbedring av tjenestetilbudet i offentlig sektor. Bankene vil derfor fortsette aktiviteter for at virksomheter i offentlig sektor skal kunne ta i bruk BankID, skriver BankID i sin pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- BankID er den eneste allment kjente og den mest benyttede eID i Norge, sier Semming Austin som berømmer Difi for å ha kjørt en ryddig anbudsprosess.

For ordens skyld: BankID vil selvsagt fortsatt være innloggingsalternativ for banktjenester.

ID-porten skal gjøre det enklere

ID-porten, som ennå ikke er offisielt lansert, skal sørge for en samkjøring av offentlige tjenestetilbydere. Det store poenget er at det skal bli færre varianter av elektroniske ID-er og ikke flere.

Buypass har allerede i dag en ID-løsning som mange benytter for eksempel til å sjekke selvangivelsen. Den private tilbyderen har nå blitt valgt av Difi, og Buypass vil være en løsning også i fremtiden.

- Vi er selvfølgelig godt fornøyd med å bli valgt som leverandør. Dette er spennende, sier administrerende direktør i Buypass Gunnar Lindstøl til DinSide.

Han forteller at systemene allerede er på plass og at det derfor ikke vil bety voldsomme omkalfatringer for bedriften.

- Dette er jo veldig positivt for våre drøyt 2,1 millioner kunder, og det er fint at eID får en mer sentral rolle i digitaliseringen og effektiviseringen av offentlige tjenester. ID-porten er en milepæl i denne utviklingen fordi det skal være et sentralt koblingspunkt for offentlige tjenester, sier Lindstøl.