I dag klokken 14.00 forteller sentralbanksjef Øystein Olsen om styringrenten forblir 2 prosent en stund til. Om styringsrenten økes, skal du ikke se bort fra at bankene følger etter. Foto: Nancy Bundt, Montasje: Per Ervland
I dag klokken 14.00 forteller sentralbanksjef Øystein Olsen om styringrenten forblir 2 prosent en stund til. Om styringsrenten økes, skal du ikke se bort fra at bankene følger etter. Foto: Nancy Bundt, Montasje: Per ErvlandVis mer

Bankenes rentebeslutning kan ta tid

Ekspertene tror Norges Bank setter opp styringsrenten i dag. Men det kan ta flere dager før bankene følger etter.

I dag klokken kommer sentralbanksjef Øystein Olsen med rentedommen. Om Norges Bank endrer styringsrenten får du vite her på DinSide nøyaktig klokken 14.00.

Dersom styringsrenten endres, er det sannsynlig at bankene også endrer rentene sine, men foreløpig sier de største bankene at de avventer situasjonen:

- Vi må først se hva sentralbanken sier, hva som blir beslutningen og hvilke kommentarer de kommer med. Så må vi se hvordan markedet og konkurransen reagerer, før vi eventuelt tar en beslutning om å endre rentene, sier informasjonssjef Aud Helen Rasmussen i DNB Nor, til DinSide.

Konkurrenten Nordea kommer også til å avvente situasjonen.

- Vi sier ikke noe, eller tar stilling til hva vi skal gjøre før den siste brikken av informasjon er på plass. Beslutningen som blir tatt vil vi ta til etterretning. Hvordan den påvirker markedsrenten, samt konkurransesituasjonen vil ligge til grunn for en endelig beslutning, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Tåler du en renteøkning? Sjekk her

Kan ta flere dager

Eventuelle renteendringer i bankene kan drøye flere dager, noe alle med lån bør være glade for.

- I motsetning til da renten raste nedover, er ikke folk så veldig opptatte av at beslutningene skal bli tatt i lyntempo, sier Sevang.

Han tror det kan kan ta ekstra lang tid før bankene reagerer med en renteøkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dagens rentemøte har en litt spesiell timing: Den er én dag senere enn vanlig (normalt er rentemøte på onsdager, red. anm.), i morgen er det fredag og helg og neste uke er det bare mandag før 17. mai og fri, så det kan hende vi drøyer med en beslutning til etter det, sier Sevang til DinSide.

Ekspertene tror på rentehopp

Før rentemøtet i dag ligger styringsrenten på 2 prosent. Det har den gjort siden mai i fjor, og nå begynner landets økonomer å snakke om at det er på tide med en renteøkning.

11 av 15 økonomer TDN Finans har spurt venter en økning på 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent, ifølge Hegnar Online.

- Vi forventer at Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Våre prognoser tilsier at renten settes opp til 2,5 prosent i september og at det kommer nok en økning i desember i år, melder seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.

Nordeas renteeksperter tror også det er sannsynlig med en renteøkning i dag.

- En renteøkning vil neppe overraske mange og hverken pengemarkedsrenter eller kronekurs vil reagere mye dersom jeg får rett, skriver senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, i en kommentar i E24.no.