Bankenes fete år

Bankene har hatt enda ett utrolig fett år. Men får du bedre priser av den grunn?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gode resultater

De siste to ukene har det strømmet på med pressemeldinger fra bankene og forsikringsselskapene.

Og melodien er den samme over hele linjen: 2005 har vært et gullår for finansbransjen. Den ene etter den andre banken melder om fantastiske flotte tall på bunnlinjen.

Her kan du lese om forsikringsselskapenes fete år.

All time high

Av de store bankene i Norge, har vi foreløpig registrert årsresultater fra åtte stykker - deriblant de tre største: DnBNOR, Nordea og Fokus Bank.

I beste tilfelle har vekstraten vært langt over 100 prosent:

Nordea: Driftresultat økte med 25 prosent til 3.048 millioner euro, og avkastningen på egenkapitalen steg til 18 prosent. - 2005 var det beste året så langt i Nordeas historie med rekordresultater i alle forretningsområder, var meldingen fra banken.

Rakettfart i bankene... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Fokus Bank: Resultat før skatt i 2005 var på 622 millioner kroner, mot 357 millioner kroner i 2004. Dette tilsvarer en resultatvekst på formidable 74 prosent!

DnBNOR: Overskuddet i 2005 var på 10,1 milliarder kroner. En økning på 23 prosent fra resultatet i 2004 som var 8,2 milliarder kroner. Aksjeeierne kan få utbytte på 3,50 kroner - også en oppgang fra året før, der utbytteforslaget var 2,55 kroner.

Storebrand Bank: Banken leverte i 2005 et resultat før skatt på 241 millioner kroner.

BN Bank: Årsoverskuddet er foreløpig beregnet til 240 millioner kroner, noe som er 31 millioner kroner mer enn i 2004. Det tilsvarer en resultatvekst på 12 prosent fra året før.

Sparebank 1 Midt-Norge: Banken fikk et resultat etter skatt på 717 millioner kroner. Sammenliknet med 2004 der resultatet var 455 millioner kroner, har sparebanken altså økt resultatet med hele 57 prosent.

Nordlandsbanken: - Det beste resultatet noensinne! Overskudd på 364 millioner kroner i 2005, mot 140 millioner kroner i 2004. Gir vekst på 160 prosent

Men som alltid: Ingen regel uten unntak. Faktisk leverte Bank2 et negativt resultat. Men det positive for banken var at det var ventet et minus på 20 millioner kroner, og at dette bare ble på 8,6 millioner kroner. Banken er ganske ny, og det er helt vanlig at nystartede bedrifter leverer røde tall de første årene.


Som en liten kuriositet kan vi jo også nevne at Norges Bank gikk med dundrende overskudd i fjor. Resultatet ble på 21,3 milliarder kroner - en fantastisk oppgang fra året før der resultatet var på 1,1 milliard kroner. Ifølge banken skyldes dette utviklingen i valutakurser, aksjekurser og renteendringer som påvirker obligasjonskursene. Det vil imidlertid ikke bli gjort noen overføring til statskassen, grunnet at det ikke er midler i overføringsfondet.

Noe til deg?

Det er selvsagt bare å gratulerer de flinke bankene. Men det store spørsmålet vi står igjen med er om disse fine og flotte resultatene vil ha en positiv innvirkning på de prisene du oppnår på renter og gebyrer?

- Det som avgjør tilbudet til kunden, er konkurransesituasjonen. Den har blitt tøffere, fordi det har kommet til flere aktører, sier informasjonssjef i Fokus Bank, Bjørn Langli.

Men vil dere gi kundene bedre betingelser neste år som følge av den fantastiske resultatfremgangen?

- Vi har redusert noen av prisene våre i fjor, og kan love at vi kommer til å anstrenge oss enda mer, avslutter Langli.

Ifølge informasjonssjefen i Fokus Bank er resultatfremgangen i hovedsak grunnet i at banken har hatt en høy kundevekst, og at investering i nyetablering av kontorer nå har avtatt.

Noenlunde like ullen er beskjeden fra landets absolutte bankgigant.

- Resultatfremgangen på vårt privatmarked har vært på 800 millioner fra 2004 til 2005, men vi har samtidig redusert våre kundemarginer med 400 millioner kroner (= forskjellen mellom bankens renteinntekter og -utgifter), sier informasjonsrådgiver i DnBNOR, Nicolay Bruusgaard.

Kort før årsresultatet for 2005 ble kjent, la banken frem forslag til to prisreduksjoner.

- For det første fjerner vi gebyret for varekjøp på under 300 kroner, og i tillegg halverer vi prisen for totalprogrammet for kunder under 26 år, forteller informasjonsrådgiveren.

Dere er jo kjent for å ha et forholdsvis dyrt tilbud til kunder som ikke er medlem av programkonseptet - så vil resultatfremgangen også gi lavere priser til denne kundegruppen?

- De prisreduksjonene jeg nevnte, gjelder bare for de som er programkunder, avslutter Bruusgaard.

Foreløpig er heller ikke planene i Nordea av gigantstørrelse.


- Vi reduserer renten på forbrukslån for våre beste kunder (gullkunder) fra 15 til 9,9 prosent. Andre kunder får tre prosent lavere rente, forteller informasjonsdirektør i Nordea, Kjell Flø.

- Ut over det har vi ikke konkrete planer om prisnedgang på bordet. Men det betyr jo ikke at det ikke kan komme ytterligere reduksjoner, avslutter Flø.

Bør bankene dele sine fine resultater med vanlige bankkunder, eller ikke? Og tror du at din bank kommer til å sette ned prisene? Si din mening i diskusjonsgruppen.