Bankene er klare til å sette opp rentene sine. Det betyr dyrere lån eller mer igjen for sparepengene dine. Foto: Per Ervland
Bankene er klare til å sette opp rentene sine. Det betyr dyrere lån eller mer igjen for sparepengene dine. Foto: Per Ervland Vis mer

Bankene venter med å sette opp renten

Forrige uke la Norges Bank til rette for at lånet ditt skulle bli dyrere. Men bankene har ikke fulgt etter. Foreløpig.

Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke tok sentralbanksjef Øystein Olsen grep, og økte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Norges Bank la med andre ord til rette for at lånet ditt skulle bli litt dyrere.

Men i etterkant av møtet har det vært usedvanlig stille fra de største bankene i landet. Det ser ut som ingen vil være først med å ta den upopulære avgjørelsen om å sette opp utlånsrentene.

- Ligger rentehopp i luften

Likevel er det lite trolig at bankene lar renten stå stille veldig lenge. Flere banker varsler nå at en renteheving ligger og lurer rett rundt svingen.

Thomas Midteide, DnB NOR Foto: DNB
Thomas Midteide, DnB NOR Foto: DNB Vis mer


- Det ligger et rentehopp i luften nå, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR.

Han sier at en beslutning vil bli tatt i løpet av uken.

- Det er to ting som er avgjørende for om vi setter opp renten; markedsrenten og konkurransesituasjonen i Norge. Markedsrentene har gått opp en del siden sist, noe som tilsier et rentehopp, forklarer Midteide til DinSide.

Ser an konkurransesituasjonen

Fokus bank varsler også at en renteoppgang er på vei, men vil ikke konkretisere tidspunktet.

Bjørn Langli, Fokus Bank Foto: Fokus Bank
Bjørn Langli, Fokus Bank Foto: Fokus Bank Vis mer


- Vi går i retning av en renteoppgang, men det er vanskelig å si akkurat når den kommer. Det kommer helt an på pengemarkedsrenten og konkurransesituasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank.

DINSIDE: - Og det er ingen banker som vil være den første til å sette opp rentene?

- Det kan ha noe med det å gjøre ja, humrer Langli.

Nordea og Skandiabanken melder også at de vurderer situasjonen fortløpende, og som de andre bankene er det markedsrenten og konkurransen som blir avgjørende for når renten går opp.

Hvor mye dyrere blir lånet ditt dersom banken din setter opp renten? Finn ut her: Renteendrings-kalkulator

Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea
Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea Vis mer


Viktigere når renten går nedover

Da styringsrenten var høy, og Norges Bank reduserte renten nesten ved hvert rentemøte, var bankene betydelig kjappere med å reagere.

Enkelte ganger kom meldinger om renteendringer bare minutter etter at sentralbanken hadde tatt en rentebeslutning. Denne gangen er situasjonen snudd på hodet, noe alle med boliglån burde være glade for.

- I motsetning til da renten raste nedover, er ikke folk så veldig opptatte av at beslutningene skal bli tatt i lyntempo, sa informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea rett før rentemøtet i forrige uke.

Han forklarte at på grunn av rentemøtets tidspunkt og at 17. mai var rett rundt hjørnet, så ville rentebeslutningen fra bankene kunne ta ekstra lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer