Bankene utsetter renteheving

Men du bør forberede deg på at det vil komme.

Nordea er en av bankene som avventer renteheving. Foto: Nordea
Nordea er en av bankene som avventer renteheving. Foto: Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Norges Bank onsdag satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent er det ventet at bankene vil følge, men så langt har ingen banker fulgt opp med høyere låne- og innskuddsrente, ifølge NRK.

- Vi har sett at økonomien er i ferd med å stabilisere seg. Da blir også konkurransen mellom bankene mer normal, sier analysesjef Fridtjof Berents i Arctic Securities til NRK.

Husker du litt tilbake, var det høye pengemarkedsrenter som i fjor høst var skyld i at bankenes utlånsrenter lå unormalt mye over Norges Banks styringsrente. Nå fungerer imidlertid pengemarkedet svært godt igjen, og bankenes rente vil ligge nærmere styringsrenten i tiden som kommer.

Vil komme

Men Norges Banks renteprognoser viser en gradvis stigende rente de neste årene, og bankene vil måtte følge på. Dersom du har lån, bør du derfor forberede deg på at tidene med rekordlav boligrente snart er forbi. Til gjengjeld er det bedre nyheter for ivrige banksparere.

Om du lurer på hva utgiftene dine blir i tiden som kommer, kan vi hjelpe deg:

KALKULATOR: Så mye mer må du betale

Bytte bank?

Konkurransen bankene imellom kan og bør du som forbruker dra nytte av. Det er ingen grunn til at du skal betale mer enn du må. DinSide har oppdaterte lister hvor du selv kan se hvilke banker som har de beste tilbudene:

Beste boliglånsrenter 1 million kroner
Beste boliglånsrenter 2 millioner kroner

I tillegg bør du ta en titt på BOLIGLÅNSKALKULATOREN, som gir deg beste tilbud for akkurat ditt lån.

Er du en av dem som vurderer å bytte bank, har vi laget en oppskrift for hvordan du går frem. Det kan virke masete å bytte bank, men regler innført fra 1. mai i fjor tvinger bankene til å samarbeide og hjelpe deg.

Likevel opplever noen at det kan være vanskelig å bytte bank. Spesielt gjelder dette boliglånskunder med høy belåningsgrad.

Les også: Reidar Smeby (34) fikk ikke bytte bank