Bankene tar kaken

Norges Bank satte ned renten med 0,5 prosentpoeng. Vi viser deg hvilke banker som lurer seg unna.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I desember satte Norges Bank ned styringsrenten fra 7 til 6,5 prosent. Hyggelig julegave, tenkte du sikkert.

Bankene tar kaken

Men det var kanskje litt optimistisk. For ikke alle bankene har vært like enige om at du skal få din del av julekaken.

Innskudd og utlån

Flere av de bankene vi sjekket har ikke satt ned renten på utlån like mye som rentenedgangen skulle tilsi. Det samme gjelder for BSU-innskudd. Her har flere banker benyttet sjansen til å sette ned renten mer enn 0,5 prosentpoeng.

Du kan se listen over de usnille bankene ved å klikke på lenken øverst til høyre. Den viser hvor mye bankene har endret rentene på ulike innskudds- og utlånsprodukter.

Listen er ikke fullkommen, og det er derfor dessverre nok liten tvil om at det er flere banker som har benyttet seg av muligheten for en liten ekstrafortjeneste.

30 prosent for lite

Hol Sparebank er en av de bankene som bare har redusert boliglånsrenten med 0,35 prosentpoeng.

- Vi har ikke satt ned renten mer enn 0,35 prosentpoeng fordi vi ikke satte opp renten siste gang Norges Bank hevet rentene (i september 2000, red. anm.), sier administrerende direktør i Hol Sparebank, Øyvind Strand.

En av boliglånsrentene i Haugesund Sparebank har også bare blitt redusert med 0,35 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har valgt å sette ned renten 0,35 prosentpoeng, men har samtidig også bare redusert renten på innskudd med 0,35 prosentpoeng, sier banksjefen i Haugesund Sparebank, Knut Grinde Jacobsen.

De 0,15 prosentpoengene som mangler opp til 0,5, tilsvarer at bankene beholder 30 prosent av rentenedgangen selv.

Også bankgiganten Gjensidige Nor Sparebank gir ikke hele rentereduksjonen til sine kunder. Banken har valgt å sette ned boliglånsrenten med bare 0,4 prosentpoeng for noen kundegrupper.

- De fleste totalkundene har fått en reduksjon på 0,5 prosentpoeng. Men det er korrekt at noen grupper bare får 0,4 prosentpoeng, sier informasjonsdirektør i Gjensidige Nor Sparebank, Eivind Grønstad.

Ned i Oppdal

En BSU-konto i Oppdalsbanken har blitt noe mindre lukrativ etter siste rentenedgang. Banken har satt ned renten med hele 0,75 prosentpoeng, altså 0,25 prosentpoeng mer enn hva rentenedgangen i Norges Bank skulle tilsi.

- Årsaken er at BSU-renten i forveien var mye høyere enn renten på andre spareprodukter. Vi ønsket at det skulle være mer likt, sier markedssjef i Oppdalsbanken, Anne Grete Hoelsether.

Sjekk din bank

Hvordan oppfører din bank seg? Sjekk hvor mye den har satt ned renten på innskudd og utlån.

Har ikke banken gitt deg minimum 0,5 reduksjon på boliglån, eller makismalt 0,5 reduksjon på innskudd, kan det lønne seg å be om en god forklaring.