Bankene tar betalt for kontoutskrifter

Har du behov for å sjekke gamle kontoutskrifter? Sjekk hvilke banker som tar seg betalt for å gi deg informasjonen.

<strong><B>KOSTER:</strong></B> Har du behov for å kontrollere kontoutskrifter et par år tilbake i tid? Da kan du risikere å måtte betale gebyr. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOSTER: Har du behov for å kontrollere kontoutskrifter et par år tilbake i tid? Da kan du risikere å måtte betale gebyr. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som pleide å arkivere kontoutskrifter i permer? I dag sparer de fleste av oss i stedet både trær og hylleplass fordi kontoutskriftsarkivet er tilgjengelig i nettbanken.

Det er imidlertid store forskjeller på hvor langt tilbake i tid de ulike nettbankene gjør informasjon om kontobevegelser tilgjengelig.

Hos enkelte banker må du punge ut hvis du vil få tilgang til kontoinformasjon lenger enn ett eller to år tilbake i tid.

Les også: Det koster å velge feil minibank

Disse bankene tar gebyr

Bankene er lovpålagt å arkivere transaksjoner 10 år tilbake i tid. Det betyr imidlertid ikke at du som kunde automatisk har tilgang til dem.

Flere banker gir tilgang til kontoutskrifter opp til ti år tilbake.

Hos DNB, Nordea og Danske Bank går transaksjonsarkivene som er tilgjengelige i nettbanken imidlertid kun mellom ett og to år tilbake i tid, og bankene krever gebyr for å framskaffe informasjon utover dette.

 • DNB: Du har tilgang 18 måneder tilbake i tid. Trenger du tilgang til eldre kontoutskrifter koster det 100 kroner per kontoutskrift, som sendes som vedlegg til elektronisk post i nettbanken eller som papirutskrift i posten. I enkelte tilfeller kan DNB tilby eldre transaksjonsoversikter for en gitt periode for 200 kroner per konto.
 • Nordea: Du har tilgang til kontoutskrifter to år tilbake i nettbanken. Trenger du kontoutskrifter eldre enn dette, må du bestille. Dette koster 60 kroner per måned du vil ha oversikt over. Informasjonen kan sendes per post eller via elektronisk brev i nettbanken.

 • Danske Bank: Du har tilgang til kontoutskrifter 13 måneder tilbake i tid. I tillegg kan du velge å motta kontoutskrift på papir eller via elektronisk brev i nettbanken. Hvis du har kastet eller slettet disse og behøver å bestille kopi, koster dette 60 kroner per kopi, altså per måned.
 • DNB dyrest

  Hvis du har behov for å sjekke en transaksjon og ikke vet nøyaktig når i løpet av et bestemt år den er utført, risikerer du altså å måtte bestille 12 kontoutskrifter, som da vil koste deg mellom 720 og 1200 kroner.

  DNB tar høyest gebyr av alle per kontoutskrift. I en melding til DinSide skriver kommunikasjonsrådgiver i DNB Marit Giske at årsaken til at de tar et såpass høyt gebyr er at det er arbeidskrevende å framskaffe informasjonen:

  – Vi må inn i andre arkiver og finne fram dette manuelt og deretter sende det til kunden.

  Les også: Flytt boliglånet og spar nær en halv million

  Hos disse bankene er kontoarkivet tilgjengelig

  Hos disse bankene går kontoarkivet i nettbanken opptil 10 år tilbake i tid, og du slipper dermed å betale gebyr:

 • Skandiabanken: Tilgang til alle kontoutskrifter fra du opprettet konto.
 • Sparebank1: Tilgang til alle kontoutskrifter i nettbanken ti år tilbake i tid.
 • Storebrand Bank: Tilgang til alle kontoutskrifter i nettbanken ni år tilbake i tid.
 • Handelsbanken: Tilgang til alle kontoutskrifter i nettbanken tilbake til februar 2005, men kan framskaffe informasjon ti år tilbake.

Bankene har lov til å ta gebyr

Fagdirektør i forbrukerombudet Jo Gjerdrem Foto: Forbrukerombudet
Fagdirektør i forbrukerombudet Jo Gjerdrem Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Fagdirektør Gjerdem i Forbrukerombudet sier at finansavtaleloven krever at kunden fortløpende skal få informasjon om kontobevegelser, men at det ikke finnes noen spesiell regulering av hvor langt tilbake kontoutskrifter skal være tilgjengelig i nettbanken:

– Bankene har anledning til å ta gebyr for å gi informasjon om historiske data.

Gebyret skal imidlertid stå i forhold til kostnadene, sier Gjerdrem:

– Tar bankene betalt mer enn det tjenesten faktisk koster, vil dette være et brudd på loven. Her må det gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Etter det Gjerdrem kjenner til har Forbrukerombudet ikke fått inn konkrete klager på disse gebyrene.

Gjerdrem råder imidlertid forbrukere som har behov for å sjekke tidligere kontoutskrifter til å ta med slike gebyr i regnestykket når de skal velge bank.

Les også: Skandiabanken kåret til beste totalbank

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer