Bankene kartlegger forbruket ditt

Få full oversikt over hva pengene går til.

Flere banker har lansert tjenester som gjør det lett å få oversikt over eget forbruk. Foto: DinSide
Flere banker har lansert tjenester som gjør det lett å få oversikt over eget forbruk. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt til det kjedsommelige hvor viktig det er å sette opp budsjett og få oversikt over hvor pengene forsvinner. Men både det å sette opp budsjett og kartlegge utgiftene kan ta lang tid - og kan rett og slett være kjedelig.

Det vil si: Det var sånn det var før.

Nå har nemlig en rekke banker kommet med verktøy som automatisk kartlegger forbruket ditt, og setter opp budsjett basert på hvilke utgifter og inntekter du har.

Les også: Test DinSides sløsekalkulator - hvis du tør

Kategoriserer forbruket

Skandiabanken kom på banen for noen dager siden med sin nylansering av tjenesten «Min Økonomi».

Den gir blant annet en visuell fremstilling av hvilke utgifter du har hatt på et eget spesifisert tidspunkt. Vil du se hvilke utgifter du hadde i løpet av forrige måned - eller kanskje i løpet av hele 2011? Da kan du få pengebruken grafisk fremstilt i et sektordiagram.

Informasjonen om kundenes forbruk registreres hver gang kunden bruker kortet sitt eller gjør bevegelser på kontiene sine. Transaksjonene blir lagt inn i forskjellige kategorier. Du kan selv manuelt flytte enkelte typer transaksjoner inn i andre kategorier.

Banken setter også opp et budsjettforslag til deg, som du kan endre og tilpasse som du selv vil.

Flere banker har slike verktøy

Skandiabanken er langt fra eneste aktør på markedet med en slik tjeneste. Storebrand var blant de aller første med å gi sine kunder oversikt over egen økonomi.

Nordea har også lansert en tjeneste som inneholder mange av de samme funksjonene som Skandiabanken nå tilbyr.

– Fire av ti vil gjerne lage budsjett, men synes at verktøyene har vært for dårlige. Spesielt de unge ønsker bedre oversikt. Nordeas budsjettverktøy Min Økonomi er enkel å bruke. Ikke minst gjør verktøyet den store kategoriseringsjobben for kundene bedre enn de fleste du finner på det norske markedet, uttalte informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang i en pressemelding, da tjenesten ble lansert i fjor høst.

Fokus banks såkalte «Brettbank», nettbank for iPad, inneholder mange liknende funksjoner, og er også et eksempel på verktøy som gjør det mye enklere å holde styr på egen økonomi.

Les også: På tide å bytte bank? Så enkelt kan det gjøres

DNB jobber med egen løsning

Norges største bank, DNB, jobber for tiden med å utvikle liknende løsninger til kundene sine.

– Vi har en budsjettmodell i nettbanken vår også, men kommer med en helt ny tjeneste om en liten stund, lover informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Tjenesten er blir for tiden testet av flere av bankens kunder.

– Akkurat nå har vi mange hundre kunder som tester ut den nye versjonen, og gir oss tilbakemeldinger på hvordan den fungerer, sier Midteide til DinSide.

Flere banker?

Disse økonomiske hjelpetjenestene til bankene passer ikke alle bankkunder.

Er du for eksempel en av de stadig færre som bruker mye kontanter til betaling av varer og tjenester, vil selvsagt en slik oversikt være mangelfull.

Er du kunde i flere banker, kan også oversikten gi et litt feil bilde av egen økonomi.

Har du lønnskonto, bankkort og liknende i samme bank som lån og andre regninger, kan slike tjenester derimot gi et godt innblikk i eget forbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer