Bankene er mer fleksible

Vi avliver bankmytene, så du kan få bedre betingelser.

Vil ikke banken hjelpe? Er du sikker? Det skader i hvert fall ikke å spørre. Foto: Colourbox.com
Vil ikke banken hjelpe? Er du sikker? Det skader i hvert fall ikke å spørre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene er i endring, og du har kanskje større fleksibilitet enn du tror. Mange kan være tjent med å undersøke hvilke muligheter som finnes i sin bank eller hos konkurrenten.

For hvorfor ikke be om bankens beste rente hvis du kan?

Nedenfor avliver vi noen bankmyter slik at du kanskje får øynene opp for noen nye muligheter.

1: Førstehjemslån er til første bolig

Dette stemmer ikke. Faktisk er begrepet førstehjemslån i ferd med å bli passé. Personer under 34 år med boliglån bør sjekke betingelsene sine med én gang.

Samtlige banker DinSide har vært i kontakt med, sier at det holder at kunden er under 34 år for å være kvalifisert til denne typen lån. Det betyr at alle personer i alderen 18-34 år, som i dag har et boliglån, i teorien skal kunne ha markedets beste rente. Det er nemlig fortsatt slik at den beste renten på boliglån som regel gis til dem som kvalifiserer for Boliglån Ung/Førstehjemslån.

Ikke så ung? Slik får du lavere rente likevel

Du beholder renten helt til du refinansierer lånet ditt.

2: Ikke mulig å selge bolig med fastrentelån

Før var det vanlig å advare mot å binde boliglånsrenten hvis du hadde planer om å skifte bolig. Fordi banken tar pant i boligen, har man tidligere sagt at boliglånet følger boligen. Dermed har fastrenteavtalen kunnet bli en økonomisk påkjenning ved salg av bolig fordi en innløsning av lånet kunne utløse krav om rentetapserstatning/overkurs til banken.

Slik er det heldigvis ikke lenger – vel og merke dersom du skal kjøpe ny bolig, ikke sette pengene i banken. De fleste banker vi har snakket med, lar deg videreføre fastrenteavtalen til det nye panteobjeketet når du bytter bolig. Vær imidlertid oppmerksom på at du kan måtte betale rentetapserstatning hvis du skal over på et mindre lån.

NB! Hør med banken først før og be om en skriftlig avtale om videreføring av lånet.

>>> Bør du binde nå?

3: BSU-taket er 150.000

Ja, det stemmer at dette er maksbeløpet for rentefradrag, men du kan spare mer til samme høye rente. Vel og merke bare hos noen.

Boligsparing for unge gir et rentefradrag på 20 prosent av det du sparer hvert år (maksimalt 4.000 kroner) og maks 150.000 kroner totalt. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan sette inn mer på BSU-kontoen, det kommer an på banken din.

DNB tilbyr for eksempel beste (BSU-) rente på inntil 300.000 kroner på konto. De gode rentene gjør at du kan spare uten at boligprisveksten løper helt fra sparepengene dine.

Er det andre myter som bør avlives? Delta i debatten nedenfor?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!