Bankene bestemmer seg nå

Neste uke kan du få melding om at banken din setter opp renten.

Lånet ditt skal bli dyrere, det er bare et spørsmål om tid, melder Fokus Bank. Alle norske banker må snart ta en avgjørelse om hva de skal gjøre med kunderentene. Foto: Colourbox.com
Lånet ditt skal bli dyrere, det er bare et spørsmål om tid, melder Fokus Bank. Alle norske banker må snart ta en avgjørelse om hva de skal gjøre med kunderentene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken valgte sentralbanksjef Øystein Olsen og hans kolleger i Norges Bank å ikke endre styringsrenten. Forsterket uro i finansmarkedene og signaler om svakere vekst internasjonalt lå til grunn for at renten opprettholdes på 2,25 prosent.

Stort sett vil en slik melding fra Norges Bank bety at også bankene venter med å heve sine kunderenter. Men denne gangen er det stor sannsynlighet for at du likevel må punge ut ekstra for penger du har lånt av banken.

LES MER: Derfor vil ikke Norges Bank sette opp renten nå

Varsler renteheving

Penger som bankene selv låner, har blitt ekstra dyre som følge av finansuroen, noe som betyr at bankene må redusere tapet ved å belaste kundene sine. Nå varsler flere banker om at en renteheving vil komme, det er bare et spørsmål om tid.

- Slik vi ser det, er det nå et spørsmål om når rentene skal opp, ikke om de skal opp, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lenard Langli i Fokus Bank.

Slik vi ser det, er det nå et spørsmål om når rentene skal opp, ikke om de skal opp.Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank.


Han begrunner dette nettopp med at pengemarkedsrenten har økt den siste tiden.

- Utviklingen i pengemarkedsrenten de siste ukene taler for en renteheving selv om Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret, sier Langli til DinSide.

- Penger har blitt dyrere for bankene

Norges største bank, DnB NOR, signaliserte for noen dager siden at kundene må betale for finansuroen.

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR sier til DinSide at banken ikke har tatt stilling til når et eventuelt rentehopp kommer.

- Vi ser an litt hvordan markedet priser inn signalene fra Norges Bank. Penger har blitt en del dyrere for bankene i sommer, men vi gjør uansett ingen endringer denne uken, sier Midteide.

Avgjørelse kommer snart

En av de mest populære bankene blant DinSides lesere, Skandiabanken, er også avventende.

- Ingen beslutning er tatt per i dag. Vi gjør en løpende vurdering fremover og planlegger å avholde vårt interne rentemøte i løpet av nærmeste uken, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.

Nordea har heller ikke bestemt seg for om renten blir justert innen kort tid.

- Vi har foreløpig ikke tatt noen beslutning om hvorvidt vi kommer til å heve renten.
Vi følger tett med på pengemarkedsrenten og konkurransesituasjonen og vil se an utviklingen der før vi tar en beslutning, sierkommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist i Nordea.

Ikke populært å være først

Det et er nettopp konkurransesituasjonen som er viktig, når bankene bestemmer seg for å heve renten. Det er aldri populært å komme med en slik nyhet, og tidligere har vi sett at bankene har vegret seg mot å være den første til å komme med den dårlige nyheten.

Historien viser også at det som regel ikke går lang tid etter det første rentevarselet, at de andre bankene følger etter.

Bjørn Langli i Fokus Bank sier de ikke ønsker å si noe konkret om når rentehoppet kommer, slik konkurransen er nå.

- Vi har for tiden ikke tatt en rentebeslutning og ønsker ikke å tidfeste denne på grunn av den svært skarpe konkurransesituasjonen i det norske boliglånsmarkedet, sier Langli.

Han forklarer at norske bankkunder har nytt godt av situasjonen.

- Den har over tid presset marginene i det norske bankmarkedet - særlig på boliglån - til et svært lavt nivå, sier Langli.

Renten endres ikke med en gang

Når bankene bestemmer seg for å heve rentene, skal du som kunde få beskjed.

Etter at du har fått beskjed, skal det ta seks uker før banken kan sette den nye rentesatsen til verks. Dette er bestemt gjennom Finansavtalelovensens paragraf 50.

Inngår du en ny renteavtale i en bank, gjelder den rentesatsen som er bestemt ved kontraktsinngåelse.

LES OGSÅ: DinSide viser deg hvordan du kan kutte renten selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer