<b>BANKBOKSENE BLIR FÆRRE:</b> Færre og færre etterspør bankbokser, og det blir færre og færre av dem. Foto: colourbox.com
BANKBOKSENE BLIR FÆRRE: Færre og færre etterspør bankbokser, og det blir færre og færre av dem. Foto: colourbox.comVis mer

Bankboksene er på vei ut

Datalagring og hjemmesafe overtar.

– Det er ingen tvil om at bankbokser er på vei ut. Vi har fortsatt bokser på mange kontorer, men mens det tidligere var ventelister for å få en boks er det nå ledige bokser og mindre etterspørsel etter dem, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB Bank ASA, til DinSide.

Også Nordea og Sparebank 1 Gruppen ser den samme trenden.

– Bankboksene eksisterer fortsatt, men vi ser en klar nedgang i bruken av disse de ti siste årene. Det er svært få nye bankbokskunder. Mindre bruk betyr at bankene også kutter i tilbudet, sier Christian Brosstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen, til DinSide.

På færre steder

Ifølge Sevang i Nordea, har de helt klart færre bankbokser, og det er færre kontorer som tilbyr bankbokser.

– Utviklingen er helt klart at det blir færre og færrebankbokser, det er på færre steder enn vi hadde tidligere og færre bokser. Vi har lagt ned endel og har ikke så mange av dem i Oslo, for eksempel. Ellers i landet, hvis det har vært kontorer der lenge, har de kanskje fremdeles bankbokser, men som i Trondheim for eksempel, hvor de har flyttet nylig, er det ikke opprettet noen ny bankboks-avdeling, sier Thomas Sevang, informasjonssjef for Nordea i Norge til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdioppbevaring

Hvor oppbevarer du verdisakene dine? (Avsluttet)
Bankboks(30%) 1002
Usikret i skuffer og skap hjemme(25%) 836
Hjemmesafe(17%) 570
Ekstern datalagring(9%) 314
Lokalt på PCen hjemme(8%) 271
Vet ikke(4%) 147
Annet(4%) 119
Har kopier hos familie/venner(3%) 104
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Thomas Midteide i DNB Bank sier til DinSide at de har flest bankbokser i storbyene, der det bor flest folk, men at de for øvrig ikke har sett noen store geografiske forskjeller i tilbud og bruk av bankbokser.

Christian Brosstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen, sier imidlertid til DinSide at de kan se noen geografiske forskjeller.

– Det ser ut som det er noen geografiske forskjeller: SpareBank 1 SMN, som har kontorer i Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, har avviklet sin siste bankboks i desember 2011. I Oslo-området har vi fremdeles en hel del bankbokser i full drift. I Telemark har SpareBank 1 Telemark avviklet alle bankbokser i sine filialer og har dette kun ved "hovedkontorene" i Skien og Porsgrunn. I Hedmark har Sparebanken Hedmark bankbokser tilgjengelig på alle sine kontorer, sier Brosstad til DinSide.

Sjekk den: Brann- og vannsikker safe med USB-port!

Oppbevaring av verdisaker

Selv om innholdet i bankboksene selvsagt er fullstendig privat, antyder de fleste bankrepresentantene vi har snakket med at det nok i mange fall dreier seg om oppbevaring av verdipapirer, filmnegativer og ande verdisaker.

– Det har sikkert vært mye rart i bankbokser rundt omkring, men i hovedsak er det nok verdipapirer, smykker eller eiendeler folk har vært redde for å miste. I dag har nok datalagring overtatt mye av de viktige papirene, og flere har safe hjemme til oppbevaring av smykker og klokker, sier Midteide i DNB Bank til DinSide.

Årsavgift for bankboks

Du trenger ikke å ha konto eller bankkort i banken for å leie bankboks, men du må betale leie for boksen. Hos Nordea koster det fra 380 kroner per år (pluss mva), og opp til 4.400 kroner (pluss mva) per år, avhengig av størrelse. Den minste bankboksen er på 9,2 liter. Prisene gjengitt her gjelder Oslo, og kan variere noe fra sted til sted.

Hos Sparebank 1 kan du leie bankbokser i tre ulike størrelser, og det koster fra 550 kroner per år for den minste, til 1.350 kroner per år for den største.

Vi har ikke gjort en pristest på brannsafer i denne sammenheng, men etter et kjapt søk etter brannsikker safe på internett, får vi tilbud om en 18-liters safe for 1.995 kroner, som er testet og godkjent av offentlige instanser.