Bank til barn

Bamseklubb, Donaldklubb eller Delfinklubb? Vi har sett på hvilke spareordninger de største bankene har å tilby de kjære små.


Noen banker har en spareordning spesielt tilpasset de yngste kundene. Barna kan kapres som trofaste kunder, og forlater sikkert ikke banken med det første.

Det skal være gøy for barna å spare penger er mottoet til noen av bankene. Vi har sjekket økonomien i spareordningene, samt hvor mye moro bankene lager for barna.

Renteforskjeller

Det er ganske store forskjeller som skiller bankenes innskuddsrenter. Fokus Bank gir 6,40 prosent, og dermed den beste avkastningen på barnas sparepenger. Vår Bank og Forsikring gir barna bare 3,75 prosent i rente på høyrentekontoen sin. Forskjellen er altså 2,65 prosentpoeng.

Ved å klikke på linken til høyre får du en oversikt over hva bankene tilbyr de yngste kundene sine.

Skal det være moro?

Noen av bankene har utviklet et konsept rundt barnesparing. K-Bank gir barna en rente på 4,25 prosent på innskudd i ”Jalmarklubben”. Renten er altså 2,15 prosentpoeng lavere enn den beste renten.

Jalmarklubben er en klubb for barn mellom 0 og 13 år. Et medlemskap i Jalmarklubben gir en rekke fordeler. Barna får tilsendt en bursdagshilsen hvert år, og når de fyller 3, 6 eller 9 år får de en bursdagsgave. Barna sparer pengene sine i Jalmarbøssen, og får en ”tømmegave” når de kommer for å levere pengene i banken. I tillegg får barna eget medlemskort. Om kort tid vil ”Jalmar” også være å finne på K-Banks internettsider.

Ønsker barna at det skal være moro å spare penger koster det altså ”tapte renteinntekter”.

Kosedyr og sparebøsse?

DnB har også et tilbud til de som er mellom 0 og13 år. Barnepakken heter Start 1-2-3, og inkluderer en obligatorisk sparing i barnefond samt en barneforsikring. Det er altså ikke mulig å opprette utelukkende sparekontoen. I DnB’s pakke fristes barna med kosedyr, ryggsekk og sparebøsse. Renten er 6,00 prosent, og dermed bare 0,40 prosentpoeng lavere enn den beste innskuddsrenten.

I følge informasjonsrådgiver Stein Inge Liasjø i Gjensidige NOR, har banken ennå ikke lansert et fullstendig barnekonsept.

- Et eget barnekonsept er imidlertid under diskusjon i banken, og vi ser barna som en veldig interessant målgruppe, sier Liasjø.

Ikke like moro

En del av de bankene vi sjekket hadde ikke noen spesiell ordning for de yngste. Alle på nær én (Finansbanken) ga likevel uttrykk for at barnas sparepenger var velkomne på en vanlig høyrentekonto. Disse bankene har antakelig ikke noe ønske om å profilere seg på barnesparingsmarkedet.

Det er altså ikke noen entydig konklusjon på hvilken bank man bør velge, når barna skal spare pengene sine. Ønsker man høyest rente viser tabellen det beste alternativet. Er man i stedet opptatt av å gjøre sparingen moro ved hjelp av kosedyr, sparebøsser og bursdagshilsner, bør man vurdere om det er verdt renteforskjellene.