Bamse vekker demente

Dukker og kosebjørner kan hjelpe pasienter med Alzheimers til å kommunisere bedre med omverdenen, i følge en ny undersøkelse.

Forskere ved Newcastle General Hospital i England mener det er mulig å trene opp de sosiale evnene til pasienter med Alzheimers, hvis de får mulighet til å leke «mor, far og barn». Pasientene har vist stor nytte av å passe på en dukke eller en kosebjørn, skriver danske Politiken.

Legene fikk ideen da de så hvor sterkt en pasient med Alzheimers knyttet seg til en bamse hun fikk av sønnen sin.

Med middelhavsdietten reduseres risikoen for Alzheimers sykdom med inntil 40 %

Alzheimers er en sykdom hvor hjernen sakte men sikkert nedbrytes. Pasientene blir mer og mer passive med tiden. Ekspertene har hele tiden ment at det er nyttig for pasientene å gjøre noe der de føler ansvar, og som kan vekke til live verdifulle følelser fra tidligere i livet, slik som å være forelder.

Engasjerer seg mer
Forskerne ved det engelske universitetet ga 14 beboere på et pleiehjem i Newcastle en dukke eller en kosebjørn, og studerte dem over en 12 ukers periode.

Studien viser innlysende at beboerne ble langt flinkere til å omgå seg med personalet og de andre beboerne. De snakket mer og ble mer oppmerksomme.

- Å bruke leketøy for å hjelpe demente har man sett på før, og det er en viktig behandlingsmulighet ved atferdsforstyrrelser hos demente, som ikke involverer legemidler, sier lege Ian James, som har jobbet med studien, til BBC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper funnene vil hjelpe og oppfordre andre leger til å bruke samme teknikk.

- Vi opplevde at pasienter som aldri har snakket før, begynte å si noe, sier han.

James får støtte fra Clive Evers, informasjonssjefen i The Alzheimer's Society, en av Storbritannias ledende organisasjoner innen omsorg for personer med ulike typer demens.

- Denne spennende og nyskapende forskningen viser hvor viktig det er å engasjere pasienter i meningsfulle aktiviteter i aller stadier av demens, sier han.

Studien ble nylig presentert på British Psychological Society Conference.

Slik unngår DU å få Alzheimers!

 

Mozon.no 13.07.06