Bamas tzatsiki er majones

Bama Tzatziki inneholder mer fett enn yoghurt og agurk.

IKKE AKKURAT HELSEKOST: Bama Tzatziki selges sammen med grønnsaker, men er ikke særlig sunt. Over 40 prosent av innholdet er rent fett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE AKKURAT HELSEKOST: Bama Tzatziki selges sammen med grønnsaker, men er ikke særlig sunt. Over 40 prosent av innholdet er rent fett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kald og tyktflytende saus som består av yoghurt, revet agurk og hvitløk.»

Det er definisjonen av tzatsiki fra Store Norske Leksikon.

«Mest soyaolje, 27,5 prosent agurk og 10 prosent yoghurt.»

Det er Bamas definisjon av tzatsiki, hentet fra ingredienslisten til deres produkt Tzatziki.

En annen interessant definisjon: Ferdig-guacamole består av erter

«Majones med tzatsiki-smak»

Etter vanlige oppskrifter er yoghurt og agurk hovedingrediensene i tzatsiki. Men Bamas ferdigtzatsiki har altså bare 37,5 prosent agurk og yoghurt totalt. Den største delen består dermed av soyaolje og andre ingredienser som i realiteten utgjør majones.

40,7 prosent av innholdet rent fett. Det er med andre ord mer fett i produktet enn yoghurt og agurk. Men det er «agurk- og yoghurt-dip» som står med store bokstaver på pakken.

Bama Tzatziki

 • Ingredienser: Soyaolje, slangeagurk (27,5%), yoghurt (10%), vann, eggeplomme, eddik, sennep (vann, sennepsfrø, sukker, eddik, salt, konserveringsmiddel (E202), cayennepepper), hvitløk, sukker, stabilisatorer (guarkjernemel, xantangum), salt, surhetsregulerende midler (eplesyre, sitronsyre, melkesyre, natriumdiacetat), smaksforsterker (E621), konserveringsmidler (E202, E211), dill
 • Næringsverdi per 100 gram: Energi 1592 kJ/381 kcal, protein 1,2 g, karbohydrat 2,9 g, fett 40,7 g

 • «Det de selger under navnet Tzatziki er faktisk majones med agurk og hvitløk» hevder en klager til Forbrukerombudet.

  «Alternativt kan man kalle det majones med tzatsiki-smak, men på ingen som helst måte kan dette produktet omtales som tzatsiki. Dette er misvisende markedsføring hvor de promoterer sitt produkt som noe annet enn det faktisk er.»

  Skal holde i 70 dager

  Informasjonssjef Hanne Linnert i Bama bekrefter at deres ferdigtzatsiki hovedsaklig består av soyaolje, majones, agurk og yoghurt.

  – Hvorfor så lite yoghurt?

  – Bakgrunnen har med holdbarheten til produktet å gjøre, forteller Linnert til DinSide.

  Bama Tzatziki skal være spiselig i 70 dager. For å få til dette, samtidig som den skal ha et høyt agurkinnhold, trenger man noe annet enn de tradisjonelle ingrediensene, ifølge Linnert. Derfor mener hun at det blir feil å sammenlikne hjemmelaget tzatsiki med deres produkt.

  HOLDER LENGE: Bama Tzatziki skal holde i 70 dager. Dette er noe av grunnen til all oljen, ifølge Bama selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  HOLDER LENGE: Bama Tzatziki skal holde i 70 dager. Dette er noe av grunnen til all oljen, ifølge Bama selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  – Et industrielt fremstilt produkt kan aldri sammenlignes med den «originale» og «hjemmelagede». For industrielt fremstilte produkter vil det alltid være en avveining i forhold smak, innhold og holdbarhet. Og Bama Tzatziki tilfredsstiller etter vår oppfatning både forbrukerønsker og krav til holdbarhet, fortsetter Linnert.

  Trolig lovlig

  Bama innrømmer altså at deres ferdigprodukter ikke kan sammenliknes med produktet slik man kjenner det fra eget kjøkken. Men er det lov å kalle noe tzatsiki når produktet skiller seg såpass fra den originale oppskriften?

  «Merkingen skal ikke villede kjøper med hensyn til næringsmidlets egenskaper» står det i merkeforskriften, som styrer hva matprodusenter kan skrive på pakningene sine. Men dette vurderes fra sak til sak, og det skal mye til for at for eksempel Bamas Tzatziki bryter disse reglene.

  Oppskrift på tzatsiki

 • Du trenger: 3 dl gresk yoghurt, én slangeagurk, 1/2 ts salt, 3 båter hvitløk, 1/2 ts nykvernet pepper
 • 1. Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke i 5 til 10 minutter, og press ut vannet.
 • 2. Bland dette sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.
 • (Kilde: Matprat.no)

 • – Dersom de ingrediensene som man forventer i et produkt ut i fra varebetegnelsen utgjør en svært liten andel, bør produsenten anmodes om å revurdere varebetegnelsen, forteller seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet til DinSide.

  Les på pakken

  Ved å opplyse om agurk- og yoghurt-prosent på pakningen, holder Bama seg innenfor regelen som sier at man skal oppgi slike mengder på varer som har enkelte forventede ingredienser.

  For eksempel har DinSide skrevet om steinbitkaker som innehold så lite som syv prosent steinbit. Dette var opplyst på pakken, og dermed trolig innenfor loven.

  – Det er alltid viktig at forbrukerne leser merkingen, da de, dersom en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, har krav på å få vite hvor mye av denne ingrediensen det er i varen, understreker Lødemel i Mattilsynet.

  Seks ganger så mye fett

  DinSide har sett på noen av konkurrentene til Bamas Tzatziki.

  NOE ANNET: Arterios Tsatziki består hovedsaklig av yoghurt og agurk, slik oppskriften tilsier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  NOE ANNET: Arterios Tsatziki består hovedsaklig av yoghurt og agurk, slik oppskriften tilsier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  • Arterios Tsatziki markedsføres som «ekte gresk tzatsiki». De tre hovedingrediensene er henholdsvis yoghurt, agurk og hvitløk, akkurat som oppskriftene tilsier. Tzatsikien har en holdbarhet på to måneder, altså bare ti dager mindre enn Bamas.
  • Tine Matyoghurt Tzatziki består hovedsaklig av helmelk og 15 prosent tzatsiki-tilsetning, bestående av blant annet agurk og hvitløk. Helmelk er også den største ingrediensen i nettopp yoghurt.
  Når det gjelder fettinnhold har Bamas 40,7 gram per 100 gram, Arterios 12,5 gram og Tines 6,9 gram fett. Bama har altså nesten seks ganger så mye fett i sin tzatsiki enn Tine.

  Bama opplyser ikke om fettinnholdet på pakken. Dette har DinSide lest på et «produktdatablad» Bama har sendt oss.

  – Vi kan fortelle at det nå jobbes med utvikling av flere smaksvarianter, med høyere andel av yoghurt, avslutter Linnert i Bama.

  Sjekk om du har noen av disse varene i skapet – de har blitt trukket tilbake!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer