Bakterienes hevn

Overforbruk av antibiotika kan føre til at vanlige infeksjoner blir til dødelige sykdommer. -Om fem år kan barn i den vestlige verden dø av lungebetennelse, mener en ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika har i mange år vært medisinens hvite ridder til hest. Forkjølelser og hudinfeksjoner har vært liten motstand for den fantastiske medisinen som brukes over hele verden i et utall forskjellige varianter.

Men nå har stadig flere bakterier lært seg hvordan de skal overleve behandling med antibiotika.

Antibiotika-resistente bakterier angriper kroppen som andre bakterier, men klarer å klore seg fast i kroppen selv når de blir angrepet av antibiotika. For mennesker med dårlig utviklet immunforsvar kan dette få alvorlige følger. Og noen ganger ende med døden.

Bekymret for fremtiden
- Jeg er veldig bekymret for hvordan dette vil utvikle seg i fremtiden, sier overlege Dag Berild ved Aker Universitetssykehus til Mozon.

- Foreløpig har vi situasjonen noenlunde under kontroll i Norge, men i USA dør 30.000 mennesker hvert år på grunn av infeksjoner fra resistente bakterier. Noen steder finnes det rett og slett ikke flere effektive legemidler som kan ta knekken på bakteriene, forteller Berild.

Enormt forbruk
Penicillin var den første formen for antibiotika som ble utviklet tidlig i forrige århundre. Penicillinet ble snart kjent som en supermedisin som nærmest kunne utrydde sykdommer som før tok mange menneskeliv.

Med årene ble det også utviklet flere varianter av antibiotikaen som ble tatt i bruk i enorme mengder over hele verden. Og det var akkurat antibiotikaens popularitet som skulle bli dens største fiende.

Antibiotika ble brukt mot alle slags sykdommer og fikk stadig nye bruksområder. Et eksempel: På 80-tallet pumpet den norske lakseindustrien ut 50 tonn antibiotika for å holde laksen frisk og sunn. I dag har heldigvis regelverket sørget for en mer fornuftig bruk av slike medisiner

Men dessverre tok det ikke lang tid før de første resistente bakteriene dukket opp. Og nå kjemper alle sykehus i hele verden mot den samme usynlige fienden: Resistente bakterier som dukker opp og forandrer uskyldige infeksjoner til dødelige problemer.

Smarte bakterier
Årsaken til at noen bakterier utvikler motstandskraft er at de lærer seg hvordan antibiotikaen fungerer. En bakterie som er angrepet av antibiotika men overlever, vil i neste omgang være flinkere til å beskytte seg mot et nytt angrep.

Derfor er det svært viktig å bruke antibiotikaen riktig: Bare når det er nødvendig, og gjennomføre behandlingen fullstendig hver gang, slik at ingen bakterier kan overleve og starte en ny generasjon superbakterier.

Flere alvorlige infeksjoner
- Dersom resistens mot antibiotika fortsetter med samme tempo vil vi om fem år oppleve at barn i den vestlige verden dør av lungebetennelse. Rett og slett fordi det ikke lenger finnes noen effektiv medisin mot noen typer bakterieinfeksjoner, forteller doktor Robertino M. Mera ved Louisiana State University, USA.

Mera har deltatt i et amerikansk forskningsprosjekt som har undersøkt situasjonen for antibiotika-resistente bakterier. Deres funn gir stor grunn til bekymring. Forskningen som har pågått over 11 år viser at de smarte bakteriene står bak stadig flere alvorlige infeksjoner.

Et eksempel er bakterien Staphylococcus aureus som i år 2000 ble registrert hos 45 prosent av innlagte barn med komplisert lungebetennelse ved universitetssykehuset i Houston. To år senere var andelen av slike infeksjoner oppe i 70 prosent.

- Vi bruker rett og slett for mye antibiotika, og den eneste løsningen på dette problemet er å redusere bruken og bruke mer smalspektrede varianter der det er mulig. Antibiotika skal bare bruke når det er strengt nødvendig, sier Berild som nå etterlyser en nasjonal dugnad for å bekjempe de resistente bakteriene.

 

Mozon.no, 16.02.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer