Bakteriene som holder deg frisk

Meieriprodukter og kosttilskudd med vennlige bakterier, eller probiotika, blir stadig mer populært. Men hvorfor skal du spise det?

Ordet probiotika kommer fra gresk, og betyr ”for livet”. Probiotiske bakterier er levende mikroorganismer som kan ha en god effekt på helsen. Det er ikke mange år siden helsefordelene ved å ta probiotika ble oppdaget, og fremdeles er forskningen i startgropen, men vi vet allerede noe om hvordan det virker.

Blant annet vet vi at tilskudd av probiotika forkorter tiden det tar å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur, og at gravide kan redusere risikoen for at barnet de bærer på får atopisk eksem hvis de tar det. Det finnes også studier som tyder på at barn og eldre får styrket immunforsvar hvis de spiser probiotiske matvarer eller tar kosttilskudd med probiotika.

I fjor doblet Tine salget av Biola, som er beriket med disse gode bakteriene, og markedet for kosttilskudd med probiotika blir stadig større i helsekostbutikkene.

Norsk forskning
Effektene av probiotika på helsen blir også undersøkt i Norge, og Tine står bak flere av studiene.

 

  • En studie undersøker om det går an å erstatte fordøyelsesregulerende medisinering på eldrehjem med Biola, noe som tidligere ukontrollerte studier tyder på.
 

  • En studie som gjennomføres ved Universitetssykehuset i Trondheim med 400 kvinner skal undersøke om gravide og ammende som får Biola reduserer risikoen for at barna får atopisk eksem. Tidligere studier har vist en reduksjon av risikoen på 50 prosent. Resultatene fra denne studien ventes i 2007.
 

  • En studie som undersøker om friske folk som har fått en antibiotikakur får mindre mage-tarmproblemer dersom de spiser Biola er gjenomført, og venter bare på å bli publisert.
 

  • Denne høsten startet en studie i barnehager i Oslo der barn mellom 1 og 3 år enten får Biola eller placebo, og forskerne skal undersøke om inntak av Biola har en sammenheng med fraværsdager, antall antibiotikakurer og antall infeksjoner.
 

Viktig med riktig balanse
- Probioika er gunstig for immunforsvaret og er viktig for å opprettholde en sunn bakterieflora i tarmen, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundsør, som jobber for melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter, og gir gode råd på slankeprogrammet Tjukkholmen på TVNorge.

- Det finnes gode og dårlige tarmbakterier, og dersom det er en overvekt av de dårlige blir vi lettere syke.

- Særlig kan tilskudd av probiotika være gunstig for gravide og eldre, og etter bredspektrede antibiotikakurer.

- Etter antibiotikakurene er det sunt med probiotika fordi antibiotikaen dreper alle bakteriene vi har i tarmene, både de gode og de dårlige, og det tar inntil et halvt år å bygge opp floraen igjen. Hvis man får ekstra tilskudd av probiotika kan tarmfloraen bli normal igjen i løpet av en måned, sier Sundsør.

Doktor Simon Cutting, som jobber for et legemiddelselskap i England og prøver å utvikle et probiotika som kan klasifiseres som medisin, sier teorien er at de gode bakteriene tar plassen til de dårlige, og dermed holder vi oss friskere.

- Man tror at det å ha en bakterieflora med vennlige bakterier hindrer fiendtlige bakterier i å ta kontrollen og forårsake sykdom - omtrent som å fylle en hage med gode planter i stedet for ugress, sier han til BBC News.

 

Mozon.no, 01.11.2004