Bakteriegift mot hodepine

Gift fra botulinum-bakterier lindrer spenningshodepine, virkningen varer i tre måneder. Botulinumgift brukes allerede i behandling av slagpasienter og for å glatte ut rynker.

Når botulinumgift type A, såkalt botox A, sprøytes inn i muskelen mellom øyebrynene og hårfestet, motvirkes spenningshodepine. Dette kommer fram i en ny studie fra Saint Louis-universitetet i USA. Legen og nevrologen Christina Burch testet metoden på 41 pasienter som alle var jevnlig plaget med spenningshodepine, med smerter foran i panneområdet. Pasientene hadde minst to anfall per uke.

Pasientene ble delt i to grupper. De som fikk virksom behandling, møtte på legekontoret hvor de fikk åtte små injeksjoner med botox A i panneområdet. Både behandlingsgruppen og kontrollgruppen fikk færre anfall de første tre månedene etter behandlingen, men behandlingsgruppen fikk færrest, i tillegg ble anfallene mildere og lettere å behandle med smertelindrende tabletter.

Hvis botulinumbakterier infiserer mat, er det farlig. Men når man bruker bakteriegiften som infeksjoner, kan det han gunstige virkninger. Giften blir værende i muskelen hvor den sprøytes inn og fraktes ikke til andre organer. Muskelen slapper av. Denne virkningen ble oppdaget ved en tilfeldighet. Nå benyttes botox A i behandlingen av slagpasienter, de får bedre muskelkontroll med slik behandling. Giftstoffet brukes også i behandlingen av personer som har taleproblemer på grunn av stramme stemmebånd. I tillegg er det funnet at giftinjeksjoner kan glatte ut rynker i ansiktet.

Etter hvert vil man utvikle resistens fordi kroppen danner antistoffer mot giften, men noen kan behandles med botox A i årevis og fortsatt har virkning. Dr Burch mener man etter hvert vil klare å lage kunstige varianter av botox A, som kroppen ikke danner antistoffer mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no 12.10.2001.