Bakterie-spray helbreder øreverk

Bakteriespray kan bli ny behandling for barn med stadig øreverk. Svenske leger har prøvd metoden på 108 ørebarn. Resultatene er lovende.

Barn som får øreverk flere ganger, såkalte ørebarn, behandles ofte med antibiotika. Ulempen er at slike medisiner også tar knekken på vennligsinnede bakterier i nese-svelgrommet. Trolig er dette en av årsakene til at sykdomsframkallende bakterier kan blomstre opp og invadere mellomøret på nytt.

Svenske forskere laget en oppløsning med snille bakterier som var flinke til å konkurrere ut betennelsesbakterier. Oppløsningen testet de på 108 ørebarn. Først fikk barna antibiotikabehandling, deretter fikk halvparten bakterie-spray og halvparten en narrespray eller placebo.

Etter tre måneder var 42 prosent av de barna som hadde fått bakterie-spray friske. Av de som fikk narrespray, var bare halvparten så mange, 22 prosent, friske. Blant de som fikk ekte spray, var det også færre som hadde plager med såkalt sekretorisk mellomørebetennelse. Resultatene er publisert i tidsskriftet British Medical Journal.

De svenske legene har forsket på luftveisinfeksjoner i 15 år. De påpeker at selv om mange barn fikk øreverk på nytt etter bakteriebehandlingen, er likevel slik behandling et godt alternativ til gjentatte antibiotikakurer. Kanskje kan resultatene bedres med videre utvikling av mer effektive bakteriesprayer. Andre studier viser at også andre vennligsinnede bakteriestammer kan brukes for å gjenopprette et naturlig forsvar mot infeksjoner.

Behandlingssprayen som legene i Umeå og Gøteborg brukte, inneholdt fem bakteriestammer av typen alfa-streptokokker. Bakteriestammene var valgt ut på bakgrunn av deres evne til å fortrenge sykdomsframkallende bakterier, i alt ble 800 stammer testet. Bakteriene ble frysetørret og overført til spray. Barna fikk tre sprut i hvert nesebor to ganger om dagen i ti dager. Kuren ble gjentatt en måned senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no, 30.01.2001