Bærer du babyen på feil arm?

Det kan avsløre fødselsdepresjon.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gråting, bleieskifting og våkenetter kan gjøre de første ukene og månedene med en ny liten tass i huset til noe helt annet enn idyll. Men mens det er normalt å ha et visst stressnivå, kan det for enkelte ende med depresjon, ifølge britiske forskere.

De har oppdaget en ganske overraskende metode for hvordan du kan plukke opp faresignalene: Plasserer du babyen i høyre arm når du skal vugge ham, kan det nemlig være et tegn på at du kjemper med ekstremt stress, skriver nettstedet LiveScience.

Siden så mange som ti prosent utvikler fødselsdepresjon, er det viktig å være oppmerksom, understreker forskerne.

Stadig flere utvikler fødselsdepresjon. Les mer her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Høyre arm et faresignal
Tidligere forskning har vist at de fleste mødre bærer barna på venstre side, enten de er venstre- eller høyrehendte. I den nye studien som omfattet 79 nybakte mødre og babyer, fylte mødrene ut et skjema om sin mentale helse og ble observert mens de holdt babyene.

Det viste seg da at 86 prosent av mødrene som ikke viste tegn på stress eller depresjon, vanligvis holdt babyene i venstre arm. 32 prosent av mødrene som viste tegn på forhøyet stress, holdt barna i høyre arm.

Studien er presentert i tidsskriftet Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Slik stresser du ned:

Tungt og grått- Mange mødre innser ikke at de lider av stress, eller vil ikke innrømme at de gjør det. Måten de samhandler med barnet på, er vanligvis den beste indikatoren på deres indre mentale tilstand, sier hovedforfatter Dr. Nadja Reissland ved Durham University i England.

Malin Eberhard-Gran er lege og forsker ved Folkehelseinstituttet og har forsket på fødselsdepresjon i rundt ti år. Hun mener nybakte mødre bør se etter helt andre tegn på fødselsdepresjon enn det de britiske forskerne foreslår.

Les også: Kaster ut mødre og nyfødte:

- Fødselsdepresjon, eller barseldepresjon, er en vedvarende tilstand hvor hverdagen oppleves som tung og grå. Man kan føle seg initiativløs og tom og alt virker meningsløst, forklarer Eberhard-Gran til DinSide Helse.

Merker ikke barnets behov
Hun understreker at de fleste kvinner er litt i ubalanse etter en fødsel og at det enkelte ganger er vanskelig å vite hvor grensen mellom en normal tilstand og depresjon går. Det er vanlig å være sliten og trøtt. Barseltårer med relativt milde humørsvingninger, rammer for eksempel 50-80 prosent etter en fødsel. Hos de fleste går dette over etter et par dager, men dersom tilstanden ikke går over eller er svært kraftig, kan det være et tegn på en depresjon.

- Hvis man har nedsatt stemningsleie, ser dystert på verden og har søvnproblemer til tross for at barnet sover, bør man ta kontakt med fastlegen eller en psykolog via helsestasjonen, oppfordrer Eberhard-Gran.

Eberhard-Gran vil ikke skremme nybakte mødre, men mener det er viktig å fange opp dem som kan være i faresonen.

- Barnet er totalt avhengig av mor for å få mat, varme og omsorg. Et deprimert menneske har ofte en dårligere sensitivitet og merker ikke barnets behov, påpeker hun.

Les også: Supersmarte spedbarn