Badevann fulle av grønn gift

Grønt er kanskje skjønt, men ikke i badevannet. Der kan det tvert imot være livsfarlig.

Ikke alle blågrønnalger er grønne - noen er også røde. Foto: Sigrid Haande/NIVA Foto: Foto: Sigrid Haande/NIVA
Ikke alle blågrønnalger er grønne - noen er også røde. Foto: Sigrid Haande/NIVA Foto: Foto: Sigrid Haande/NIVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare badegjester som fyller opp badevannene om sommeren. Fra juni og utover blomstrer også blågrønnalgene i elver og innsjøer.

Blågrønnalgene er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Noen av dem produserer toksiner eller giftstoffer som i verste fall kan ta livet av oss.

- I Norge er det imidlertid ingen mennesker som har dødd av algene, bare krøtter, understreker avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Truls Krogh.

Alger kan kanskje gjøre nytte for seg i alt fra legemidler til bleier og ansiktskremer:

Verst i sør og vest
Bakteriene finnes naturlig i jord, luft og vann, men når næringsforholdene er spesielt gode, som på sommeren, kan det bli en oppblomstring. Ifølge avdelingsdirektøren er blågrønnalger noe helt annet enn vanlige alger.

- Dersom det er et blågrønt eller grønt belegg med skum på toppen, bør man holde seg unna, oppfordrer Krogh.

Les også: Parasitt rammer badenymfer:

Blågrønnalger er relativt utbredt i Norge. Østfold, Vestfold, Akershus, Telemark, Rogaland og Hordaland er de mest utsatte fylkene, ifølge Thomas Rohrlack, forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

- I Sør-Norge er det årlig 3-5 innsjøer hvor bading blir frarådet. Og det er ofte de innsjøene hvor det er mest interessant å bade, forteller Rohrlack.

Les mer om giftige alger på NIVAs hjemmesider:

Passer ikke på
Det er hver enkelt kommune som har ansvaret for at badevannene overvåkes og å varsle om farlige badevann.

- Dessverre er det mange kommuner som ikke overvåker slik de skal. Derfor er det viktig at folk er oppmerksomme og spør kommunen dersom de er i tvil, oppfordrer Rohrlack.

Vann som inneholder mye blågrønnalger kan være skadelig enten du svelger det eller det kommer i direkte kontakt med ømfintlige områder som ører, øyne og munn. Symptomene er hudirritasjoner, oppkast, diaré, feber og svimmelhet.

Hva gjør du når barnet blir forgiftet? Les mer her:

- Virkningen kommer veldig raskt, så dersom du for eksempel kjenner deg svimmel utpå kvelden, har det ikke sammenheng med badingen, understreker Krogh.

Unngå grumsete vann
Han har en klar tommelfingerregel for badende:

- Hvis du kan se bunnen på én meters dyp og vannet ser innbydende ut, er det med all sannsynlighet trygt å bade der med tanke på alger og andre stoffer. Hvis vannet er grumsete, bør du finne deg et annet sted å bade, anbefaler han.

Han understreker imidlertid at sandbunn i ferskvann og på sandstrender kan virvles opp i løpet av dagen og gjøre vannet grumsete. Derfor bør du sjekke om morgenen for ikke å bli lurt.

Tenker du at det er tryggest å holde seg til badebassenget? Da må du tro om igjen: