Bader du med bakteriene?

Nok en grunn til heller å hoppe i havet: Svømmebasseng kan inneholde like mange bakterier som et toalett.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ser du frem til lange svømmeturer og plasking i et hotellbasseng i sommer, bør du tenke deg nøye om. For de fleste basseng på feriseteder er fulle av bakterier som kan sette helsen din på spill.

Noen av bassengene er litt bedre enn toaletter, mens et av fire basseng kan utgjøre en alvorlig helsetrussel, melder Daily Mail.

- Når personer blir syke i løpet av eller etter en ferie, antar de at det er på grunn av noe de har spist. Men årsaken kan være vannet de har svømt i, sier Frank Behany ved Holiday TravelWatch.

Les også: Parasitt rammer badenymfer

Svette og urin
Ifølge den britiske avisen er svette, urin, møkk, spytt, hår, døde hudceller, fekalier, og ikke for å snakke om solfaktor, parfyme og sminke blant de stoffene du kan møte i bassenget.

Hotell og leilighetskomplekser i populære destinasjoner på tvers av Europa, har dårlige rutiner når det gjelder å rense, vaske og desinfisere bassengene sine.

Det kan i verste fall føre til magesyke, øre- og øyeinfeksjoner og i sjeldne tilfeller, lungebetennelse.

Og ikke la deg lure av personell som vandrer rundt bassengkanten. Selv om de ofte raker vekk blader og insekter, er det ikke her problemet ligger. Bakteriene er gjemt under overflaten.

Les også: Med kjøttetende bakterier i gymbagen

Kan bleke badetøyet
Da det britiske bladet Which? testet vannet i 80 basseng i Mallorca og på Korfu, som er populære destinasjoner for turister, ble 65 av dem regnet som utilfredsstillende av ulike årsaker.

En fjerdedel var så forurenset at de kunne utgjøre en helserisiko, mens 29 hadde potensial til å kunne utgjøre en helserisiko. Syv av bassengene inneholdt så høye nivåer med klor at det ville bleke badetøy og virke irriterende på øyne og hud.

Blant de 30 forskjellig type bakteriene fant legene blant annet forekomster av parasittene Cryptosporidium og Giardia, samt e.koli-bakterier som kan gi oppkast og diaré.

De fant også Pseudomonas aeruginosa som kan gi hud- og øreinfeksjoner, og amøben Acanthamoeba som kan gi sykdom på hud, i øyne og hjerne.

Ekspertene oppfordrer familier til å unngå å bade i basseng som er dekket med skum, avfall eller som lukter eller virker grumsete - spesielt hvis du ikke kan se bunnen.

Og er bassenget innbydende kan du svømme deg slank!

Klorlukt dårlig tegn
Rådene støttes av avdelingsdirektør Truls Krogh ved Avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.

- Vannet må se innbydende ut, og ikke være grumsete og uklart, for det betyr at rensingen har vært dårlig. Det skal heller ikke lukte for mye klor, for det betyr paradoksalt at det er for lite klor i vannet. Det er noen biprodukter som lukter når det er for lite klor i vannet, sier han til Mozon.no.

Krogh legger til at noen få anlegg bruker andre rensemetoder som ikke lukter klor. Her skal vannet være klart og man skal kunne se bunnen.

Les mer om farlige kjemikalier i vaskemidler og kosmetikk

Bading i basseng

Har du noen gang tenkt over hvor mange bakterier som kan flyte rundt i et badebasseng? (Avsluttet)
Jeg vurderer alltid bassenger før jeg bader. Ser det OK ut, så bader jeg. Ser det skittent og ekkelt ut dropper jeg det.(51%) 533
Ja, dette har jeg alltid tenkt på. Jeg bader sjelden i basseng.(31%) 319
Nei. Dette tenker jeg overhodet ikke over. Synes sånn bakteriehysteri er noe ordentlig tull.(18%) 187
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.