Foto: Vassiliki Koutsothanasi
Foto: Vassiliki KoutsothanasiVis mer

Bader du i en bakteriepøl?

Hagebassenget kan være yngleplass for skadelige bakterier.

Er du blant dem med badebasseng i hagen? Da kan du også være eier av en yndet yngleplass for bakterier.

Les også: Derfor stinker du

Ifølge en artikkel i magasinet Hus & Bolig frykter Folkehelseinstituttet nå en økning i badevannoverførte infeksjonssykdommer.

- Folk tenker ikke

- Folk kjøper et basseng i en hvilken som helst butikk og tror det bare er å sette i gang og bruke det. I mange tilfeller tenker verken kjøper eller selger over at bassenget må renses, sier avdelingsdirektør Truls Krogh ved instituttets avdeling for vannhygiene, til Hus & Bolig.

Les også: De pinligste plagene

Særlig nå i varmen formerer bakteriene seg fort. Blir det for mange av dem kan du få infeksjoner i huden, øregangene, slimhinnene og urinveiene.

Stiger temperaturen i bassenget over 30 grader øker infeksjonsrisikoen betraktelig.

Selv om det ikke finnes driftsregler for privateide bassenger bør du være nøye med å bruke desifeksjonsmidler i vannet, og skifte det ut hyppig.

Her er tips om bassenghygiene

Slik blir vannet infisert

De to bakterietypene som oftest gir helsetrøbbel er mykobakterier og pseudomonasbakterier.

Bakteriene kan vokse i badeanleggets sirkulasjonssystem, hvor det er vanskelig å komme til for å gjøre rent. Etter formering kan bakteriene komme ut i bassengvannet og gi opphav til infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svett som en gris?

Bakteriene finnes naturlig i jord og vann, men tåler klor veldig godt og nyttegjør seg av de organiske stoffene vi avgir når vi bader.

Og det er heller ikke lite som blir værende igjen i vannet etter at vi har tatt en dukkert. Faktisk er det slik at alle som bader tisser i vannet.